Elevi băcăuani din mediul rural la Concursul Național „Universul cunoașterii prin lectură”

0

Sâmbătă, 15 iunie 2024, în orașul gazdă, Galați, a avut loc etapa pe țară a Concursului Național „Universul cunoașterii prin lectură” pentru elevii din mediul rural, ediția a X-a, inclus în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de Ministerul Educației.

Competiția are drept misiune de a asigura egalitatea de șanse la nivelul activității de excelență, valorificând competențele de lectură ale elevilor de la sate. Acest concurs a dat prilejul elevilor performanți de a împărtăși interesul pentru cunoaștere prin lectură, de a lega noi prietenii, de a-și crea amintiri de neuitat.

Au participat 39 de echipaje reprezentante ale județelor lor. În urma evaluării de către comisia națională, cei 156 de elevi de nivel gimnazial coordonați de profesorii lor, au primit o medie a punctajelor rezultate din două probe: prima a constat în realizarea unui portofoliu în care se promovează o personalitate din județ ce inspiră prin creația sa, care îmbogățește mediul cultural al județului și a doua a fost o probă scrisă realizată într-un grup de patru elevi, trei au lucrat pe ciorne și apoi au dictat rezolvările unui raportor. Proba scrisă a durat trei ore.

În acest an, echipajul băcăuan a ocupat, după punctaj, locul al XII-lea. Lotul care a reprezentat județul Bacău a fost reprezentat de elevii:

Drug Rareș, clasa a V-a, la Școala Gimnazială „Explorator Teodor Gheorghe Negoiță”, Sascut;

Pîrjol Andreea-Alexandra, clasa a VI-a, la Școala Gimnazială Helegiu;

Crisiarcu Maria-Teodora, clasa a VII-a A, la Școala Gimnazială Letea Veche;  

Butacu Alexandra-Sabrina, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Luizi-Călugăra.

Profesorii coordonatori:

Profesor, Cerbu Gabriela, Școala Gimnazială „Explorator Teodor Gheorghe Negoiță”, Sascut;

Profesor, Țăranu Mihaela, Școala Gimnazială Letea Veche;

Profesor, Axinia Doina, Școala Gimnazială Helegiu;

Profesor, Duhan Cleopatra,  Școala Gimnazială Luizi-Călugăra.

Lotul a fost însoțit de profesor Țăranu Mihaela care a editat și îngrijit elaborarea portofoliului în colaborare cu întreaga echipă.

Premergător concursului național, elevii au cunoscut o personalitate deosebită a mediului cultural din județul Bacău, domnul Ioan Măric, zis Bădița, pictor naiv notoriu, pictor neobosit, pictor care trăiește pentru a duce mai departe „lada de zestre” din sătucul său natal, Luncani.  Aceștia au realizat o scurtă monografie a celui care le-a devenit model cultural, au făcut cercetări asupra vieții și activității Domniei Sale în plan local, județean, național și internațional, i-au luat un interviu la Școala Gimnazială „Ioan Măric” din Luncani, au compus poezii, scrisori, au pătruns în universul colorat al picturilor naive și au inserat totul în cele 10 pagini ale lucrării care a fost evaluată cu 98 de puncte din 100. 

La proba scrisă, au obținut 81 de puncte, dovedind capacitatea de a lucra în echipă, de a etala competențele de lectură la nivelul de performanță dorit și de a fi creativi.

În cele trei zile ale competiției, cei patru elevi au participat la festivități, la spectacole, au vizitat locurile gălățene, au cunoscut Dunărea „unduitore”, au cunoscut oameni deosebiți, profesori și elevi voluntari, au înflorit și au căpătat încredere în ei. A fost o experiență de neuitat, o călătorie inițiatică pe care, cu siguranță, vor dori să o repete și anul viitor, având motivația de a învăța, de a citi și de a crea.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.