Editia a 5-a ZIDART a ajuns la final. Bacaul s-a imbogatit cu 10 noi picturi murale


CEA DE-A CINCEA EDIȚIE A FESTIVALULUI BĂCĂUAN ZIDART – STREET ART FESTIVAL A AJUNS LA FINAL. ARTIȘTI DIN MEXIC, PORTUGALIA, FRANȚA, BELGIA, UCRAINA ȘI ROMÂNIA AU EXTINS GALERIA DE ARTĂ STRADALĂ A ORAȘULUI CU ZECE PICTURI MURALE CE EXPLOREAZĂ TEMA ACESTEI EDIȚII: UTOPIA.

Anul acesta ZIDART- Street Art Festival și-a afirmat din nou statutul de festival internațional cu o ediție care a adus laolaltă viziunile unor artiști din toată lumea, punând încă o dată Bacăul în circuitul artei stradale internaționale. Timp de o lună de zile, 7 artiști străini și 5 artiști români, susținuți de cei 50 de membri și voluntari ai echipei ZIDART, au extins galeria de artă stradală dintr-un capăt în celălalt al orașului, adăugând 1400 mp de culoare celor 6700 mp vopsiți în edițiile anterioare.

Premisa că arta îi poate aduce pe oameni mai aproape de sine și mai aproape unii de ceilalți, stârnind procese de reflecție și generând un sentiment al apartenenței, stă la baza inițiativei de a transforma griul anost, care domină peisajele urbane, într-un spațiu creativ cu care toată lumea să poată interacționa. Răspunsul pozitiv al comunității, entuziasmul și curiozitatea oamenilor validează importanța artei în societate și beneficiile prezenței sale în viața socială a unui oraș.  

“Suntem mândri că putem contribui la o imagine pozitivă a orașului, creând totodată un reper de apartenență prin artă și cultură urbană contemporană, pentru comunitatea noastră.” Iulia Enăchescu – Coordonator comunicare și relații publice ZIDART – Street Art Festival

UTOPIA

UTOPIA, tema ultimei ediții ZIDART, a apărut pe fondul unei nevoi de detașare de la ciclul nesfârșit de proiecții sumbre asupra viitorului, propunând o pauză creativă de la realitățile complicate ale prezentului, pentru a visa cu ochii deschiși și a ne imagina cum ar putea să arate o lume ideală. 

Viziunile implementate în această ediție a festivalului ilustrează capacitatea imaginației și a creativității de a scoate la iveală părțile bune ale naturii umane și fascinanta magie a lumii în care trăim. Intuind cele mai importante aspecte ale vieților noastre, cei 12 artiști au explorat resursele de care dispune umanitatea și pe care le poate folosi pentru a construi o lume mai echilibrată și armonioasă.

ARTIȘTI

UTOPIA, cea de-a cincea ediție a festivalului de artă urbană ZIDART, a captat mai mult ca niciodată atenția artiștilor din întreaga lume. Din cele 178 de idei, propuse de 153 de artiști, mai bine de 100 au venit din afara țării și chiar de peste ocean. În urma procesului de jurizare au fost selectate 11 propuneri semnate de artiști din Mexic, Portugalia, Franța, Belgia, Ucraina și România. Ei sunt vizionarii a căror idei au transformat peisajele urbane anoste, stârnind imaginația întregii comunități:

Jacqueline de Montaigne (Portugalia)

Sr Papa Chango (Mexic / Germania)

Meri the Zu (România)

Gijs Vanhee (Belgia)

Wanda Hutira (România)

Anna Conda (Franța)

Diana Diaconu (România)

Alexandra Lincu (România)

Andrei Tonița (România)

Daria Minina (Ucraina)

ECHIPĂ

În fiecare an, echipa ZIDART se mărește, menținând o atmosfera familială, deschisă și inclusivă și generând un context dinamic în care tineri, artiști și creativi ai orașului, dornici să aducă o contribuție comunității, să-și poată cultiva abilitățile și viziunea, alături de un colectiv local și de oameni activi în domeniile artistice și culturale. Cu prilejul UTOPIA, 50 de tineri membri și voluntari ai echipei ZIDART au lucrat împreună pentru a susține implementarea celor 10 noi picturi murale, precum și a evenimentelor destinate comunității, precum ZIDART OPENING și vernisajul în mișcare pe 2 roți, ZIDART BIKE TOUR.

COMUNITATE

Este nevoie de o întreagă comunitate pentru ca un festival de artă urbană să se întâmple. De la susținerea din partea locuitorilor orașului și cooperarea din partea autorităților, până la munca, entuziasmul și implicarea echipei și a tinerilor voluntari, fiecare membru al comunității își aduce într-un fel sau altul contribuția. 

Acesta este poate cel mai important efect pe care ZIDART îl generează, faptul că aduce membri din toate palierele societății laolaltă, cooperând pentru un scop comun. Aceasta este de fapt magia artei stradale, ea este un demers participativ al cărui implementare necesită colaborarea întregului colectiv și al cărui rezultate sunt adresate tuturor cetățenilor.

De-a lungul celor 5 ani de activitate ZIDART – Street Art Festival a reușit să cultive în rândul comunității un simț al identității colective și al apartenenței, confirmând premisa de la care a pornit totul, aceea că arta îi poate aduce pe oameni laolaltă. 

ZIDART 

ZIDART – Street Art Festival este un proiect de regenerare urbană și socială prin intermediul artei stradale și a unor demersuri culturale adresate întregii societăți. Dedicat comunității, iubitorilor de frumos și creatorilor de street art în căutarea sufletului perete, festivalul a fost conceput din dorința de a crea o platformă pentru dialog social care să-i inspire pe oameni să fie prezenți în comunitate și să participe la viața culturală a orașului. 

5 ani, 43 de pereți, 72 picturi murale, 58 artiști și 8100 mp vopsiți, mai târziu, ZIDART a devenit un brand local vizibil pe plan internațional care dezvoltă constant alături de comunitate un simț al identității și apartenenței, stimulând un dialog activ în privința naturii umane, a valorilor sociale și a integrării în contextul global.

SPONSORI ȘI PARTENERI

Implementarea proiectului ZIDART – Street Art Festival este posibilă datorită susținerii oferite de sponsorii: Mastef Trans, Fiald, Asociația Agricola, Brecht AG, C&C Residence Hotel, Alex Catering Group, Mau Cafe, Romtexim, Migos Pizza, San Marco Bacău, Europe Direct Bacău; partenerii: Federația Tinerilor din Bacău, Montana Cans – Official Festival Can și partenerii media: I Love Bacău, Bacau.net, Frecvența 77, Radio Easy Bacău, Deșteptarea, Jurnal FM.

Informații despre edițiile anterioare și alte detalii legate de proiect se pot găsi pe www.zidart.ro și pe paginile noastre de social media: 

https://www.facebook.com/zidartfest, https://www.instagram.com/zidart_streetartfestival/


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentPatru tineri din Bacau au comandat droguri pe internet ( dark-web) si le-au platit cu criptomonede | FOTO
Articolul urmatorValentin Ivancea: Modernizarea DJ 117, pe raza comunei Berzunți, se apropie de finalizare

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.