E oficial! Împrumuturi fără dobândă pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă

0

Luni, Președintele Klaus Iohannis a promulgat o modificare importantă a Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale. Conform acestei modificări, autoritățile deliberative au acum posibilitatea de a acorda împrumuturi fără dobândă pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă, conform articolului 72 al legii menționate. Această schimbare vine în sprijinul inițiativelor locale ce beneficiază de finanțare externă, facilitând accesul la resursele necesare pentru dezvoltarea comunităților.

Actul normativ introduce posibilitatea ca împrumuturile fără dobândă din bugetul local să poată fi acordate de către autorităţile deliberative şi în cazul implementării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă de către instituţiile subordonate.

„Autorităţile deliberative pot aproba împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pe bază de convenţie şi pentru asigurarea implementării proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”, prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că împrumuturile se rambursează integral în termen de un an de la data acordării, cu excepţia celor pentru care termenul de rambursare este data restituitii tranşei finale din partea finanţatorului, caz în care termenul de rambursare este de 5 zile lucrătoare de la primirea tranşei finale.

Potrivit iniţiatorilor, cadrul legislativ actual nu permite ordonatorilor principali de credite acordarea de împrumuturi către instituţiile subordonate, cu excepţia momentului înfiinţării acestora. „Completarea art. 72 din Legea 273/2006 se impune pentru a asigura nevoia de disponibil a instituţiilor subordonate ordonatorilor principali de credite în cazul obţinerii de către acestea a unor finanţări nerambursabile de la bugetul de stat sau în urma depunerii de proiecte cu finanţare europeană”, se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii – 50 de parlamentarii PSD, PNL şi UDMR – amintesc că, în prezent, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale locale, instituţiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finanţare europeană nerambursabilă sau de la bugetul de stat.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.