Dupa subfinantarea centurii Bacaului, licitatia pentru SF si PTh la Autostrada Brasov – Bacau ar putea fi anulata de CNAIR

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Licitatia pentru elaborarea studiului de fezabilitate si proiectul tehnic al Autostrazii Bacau – Brasov a fost declansata in sistemul public de achizitii SICAP inca din mai 2019. De atunci, s-au depus trei oferte, iar licitatia asteapta evaluarea financiara, noua data limita avansata fiind mijlocul lui februarie 2020 (CNAIR, autoritatea contractanta, evalueaza ofertele din punct de vedere financiar).

Autostrada Unirii, Centura Bacaului si A13 Brasov – Bacau, subiecte secundare

Procedura a intampinat mai multe amanari, termenele de depunere a ofertelor fiind impinse in timp, din iulie in august 2019 iar ulterior din toamna in feb. 2020, o data de asemenea incerta privitoare la mersul procedurii. Mai mult, surse politice dau ca sigura perspectiva anularii procedurii, dupa ce noul guvern instalat la Palatul Victoria a trecut in plan secundar inclusive Autostrada Unirii, iar centura Bacaului – cu un tronson de 16 km construit la nivel de autostrada – a primit o finantare total insuficienta, conform estimarilor Asociatiei Pro Infrastructura.

Trei ofertanti inscrisi in procedura

Licitatia pentru studiul de fezabilitate si proiect tehnic a fost anuntata de fostul ministru de transporturi, Razvan Cuc, intr-o vizita facuta pe 18 mai 2019, la Centura Bacaului. Lansarea procedurilor de licitatie pentru SF si PT este o etapa premergatoare obligatorie astfel incat sa ajungem la executia propriu-zisa a Autostrazii Brasov – Bacau – Iași, socotita varianta cea mai fezabila de conectare a Moldovei de Transilvania printr-o autostrada.

Valoarea estimată a procedurii aflata in derulare la CNAIR este de peste 35 de milioane lei si se va finanta prin fonduri UE – Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala-26.788.092,29 lei, 15% contributia proprie-4.727.310,40 lei, restul de 5.677.840,11 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Cei trei ofertanti care au depus oferte în cadrul procedurii sunt: TPF INGINERIE SRL, INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL si SEARCH CORPORATION (Leader), PRIMACONS GROUP SRL.

Autostrazile catre Moldova, soarta vitrega

Finalizarea procedurii este asteptata cu sufletul la gura, cu atat mai mult cu cat principalul partid de guvernamant – PNL – a fortat aprobarea unei legi vizand construirea Autostrazii Unirii, care sa lege Moldova de Transilvania pe ruta Iasi – Tg. Mures.

In urma cu o saptamana, ministrul Afacerilor Europene i-a raspuns unui parlamentar PNL ca Autostrada Unirii – Targu Mures – Iasi nu are finantare europeana in acest moment si ca la prima vedere costurile acestui proiect de infrastructura au fost subevaluate.

Cand se va desemna un castigator?

Europarlamentarul bacauan Dragos Benea a reactionat la anuntul facut de ministru si a cerut explicatii in legatura cu licitatia pentru Autostrada Bacau – Brasov, respectiv fata de stabilirea unui castigator care sa realizeze studiul de fezabilitate si proiectul tehnic al autostrazii: „In acest context, interpelam guvernarea PNL cu privire la mersul licitatiei pentru realizarea studiului de fezabilitate si al proiectului tehnic pentru autostrada Brasov – Bacau: in ce stadiu se afla, domnilor guvernanti liberali, procedura de achizitie publica mentionata?”, a scris Benea intr-o postare pe Facebook, solicitand – de asemenea – printr-o interpelare on-line din 15 ianuarie anuntarea datei exacte privind desemnarea unui castigator in procedura amintita.

CNAIR ia in calcul anularea procedurii

Surse politice au declarat pentru Bacau.net ca este posibila inclusiv o anulare a licitatiei Bacau – Brasov, actualul Executiv fiind orientat spre „mutarea” investițiilor în infrastructură în Ardeal. Mărturie în acest sens stă alocarea a 69 de milioane lei pentru centura Tg. Mureș, proiect aflat în licitație suspendată, față de doar 64 milioane lei alocați pentru centura Bacăului, proiect aflat la peste 45 la sută grad de realizare. Desi in 2019, la Centura Bacaului au fost alocati peste 200 de milioane lei, in 2020 – Varianta Ocolitoare a Bacaului a primit doar 64 de milioane.

Gandacii stau in calea autostrazilor

Tot in cursul ultimei saptamani, a izbucnit scandalul pe autostrada Pitesti – Sibiu, a carei finantare ar putea fi blocata de Comisia Europeana din cauza unui gandac a carui existenta ar fi periclitata de executia lucrarilor. Cel care a adus in spatiul public informatia a fost tot fostul ministru Cuc, ex-demnitarul PSD atragand atentia asupra faptului ca se incearca blocarea proiectului de infrastructura sub pretextul unor inexistente probleme de mediu. Autostrada Pitesti – Sibiu a obtinut acord de mediu inca din 2018, cand Ministerul Transporturilor era condus de bacauanul Lucian Sova.

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here