Conform hotararii 42 din 3 octombrie 2022 a CNSU privind dispunerea măsurilor necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României, începând de marți, 4 octombrie, specialiștii din cadrul Apele Române derulează o acțiune complexă de verificare a acumulărilor din categoria de importanță C și D, indiferent de deținător.
Potrivit ministrului Mediului Barna, in total, in Romania exista 2096 de baraje. Toate vor fi verificate in perioada urmatoare dupa evenimentul de la Rosia Montana, pentru a preintampina evenimente nefericite.
ABA Siret are 136 de baraje care apartin institutiei si care urmeaza sa fie verificate. Conform datelor, 71 sunt in Suceava, 33 in Neamt, 5 in Bacau, 2 in Vrancea, 24 in Iasi si 1 in Buzau.
„Se verifică cu precădere stadiul reglementării privind siguranța în exploatare, modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize și inspecții tehnice, existența actelor de reglementare și respectarea acestora, precum și starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice. În primele 2 zile, au fost verificate 30 de astfel de obiective.
Acțiunea se va finaliza până la data de 20 noiembrie 2022 cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D. Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice și va fi înaintat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.” se arata intr-un comunicat de presa ABA Siret