Duminica mergem la referendum

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Ce zic sondajele ?

Din 1212 de votanti care au accesat pagina Bacau.net/referendum, 56% au votat NU si 44% au votat DA. Majoritatea votantilor si-au exprimat parerea inainte ca PDL si Basescu sa declare „boicot” impotriva referendumului.

Astfel, scorul de maine de la referendum va fi cu totul altul. Probabil, peste 80% vor vota DA, fiind de acord cu demiterea presedintelui si doar cativa sustinatori PDL, vor ajunge la urne sa voteze NU. Dupa sondajele efectuate de PDL, acestia si-au dat seama ca cea mai buna metoda si singura de altfel, de a castiga acest referendum este boicotul si si-au indemnat sustinatorii sa nu participe la vot. Motivul a fost lipsa de securitate de la referendum. Daca USL proceda intr-o maniera mult mai transparenta, nu se grabea atat de tare si nu dadea ordonante peste ordonante, probabil ca referendumul acesta ar fi fost mult mai credibil si Romania ar fi evitat sa devina rusinea Euripei.

Va fi validat referendumul ?

Pentru ca acest referendum sa fie validat, este nevoie ca peste 9 milioane de cetateni sa voteze; lucru destul de greu de realizat, avand in vedere ca este vara, multi sunt in vacanta iar interesul pentru referendum nu este la fel de mare ca la alegerile locale.

Traian Basescu a declarat la inceputul campaniei ca nu tine de scaun si incuraja lumea sa vina la vot. Cand sondajele au aratat ca sansele sunt destul de mici pentru castigarea referendumului, a schimbat placa si le-a cerut sustinatorilor sa nu vina la vot. Cam toate arata ca el tine tare de scaunul de la Cotroceni.

Mergem la vot ?

Este normal ca dupa 8 ani un presedinte sa scada in popularitate, mai ales cand acesta a fost nevoit sa ia decizii in plina criza. Cu toate astea, el trebuie sa se supuna votului poporului, nu sa fuga de el. Avand in vedere ca referendumul apare in constitutie, normal ar fi ca presedintele sa fie demis sau nu, de catre cetateni. Nu poate fi un presedinte reales de 15%/20% de sustinatori care nu merg la vot.

Traian Basescu nu poate ramane la Cotroceni, cu 10-15% procente. Iar daca va reveni la Cotroceni, USL nu se va lasa si va mai incerca, probabil, un nou referendum. Asta inseamna  instabilitate politica prelungita si bani aruncati.

Toti cetatenii responsabili trebuie sa mearga sa-si exprime votul, indiferent care e acesta. Daca la vot se prezinte peste 50% dintre alegatori, referendumul va fi valid.

Romania, incotro dupa 29 ?

Daca razboiul dintre Basescu si USL nu se termina, romanii au de pierdut. Instabilitatea politica duce la cursul dezastruos din ultimele zile, alunga investitorii si distruge imaginea Romaniei.

Cel mai bun lucru pentru Romania in aceste momente ar fi ca USL sa preia intreg controlul, sa fie organizate alegeri prezidentiale. Este singura varianta pentru ca romanii sa poata avea pe cine trage la raspundere la alegerile viitoare. USL da vina pe Basescu ca nu-si poate face treaba si invers. Daca Basescu se intoarce, razboiul va continua,intrucat cele doua tabere nu cad la pace, vom vedea dosare peste dosare de-o parte si de alta. Guvernul se va ocupa de orice altceva in afara sa se procupe de stabilitatea Romaniei, exact cum face de 2/3 luni incoace, iar Basescu va continua sa incerce discreditarea lui Ponta, Antonescu si a USL-ului.

Chiar daca ramane la Cotroceni, Basescu / MRU sau oricine altcineva din PDL nu va avea sansa la alegerile prezidentiale si USL va  castiga. Este greu sa scoti un candidat puternic contra USL, intr-un timp asa scurt. Doar ca Romania va mai sta 1/2 ani pe loc, lovita de razboiul politic dintre PDL si USL. Asta va inseamna regres, credite mai mari, lipsa investitorilor si o noua criza.

Astfel,

Dam o sansa USL-ului, ii incredintam tara si pe urma tragem linie si ii sanctionam la vot. Este singura sansa, alta varianta nu avem !

Duminica, 29 iulie 2012, intre 07:00 si 23: 00 mergem la vot !

 

 

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here