DSVSA Bacau a dat 9 amenzi si a confiscat mai multe kg de carne, in perioada mini-vacantei de 1 Mai


            Pentru preverirea toxiinfectiilor alimentare in zonele de agreement din localitatile de interes turistic in perioada minivacatei de 1 Mai (29.04.2022-01.05.2022)  conform dispozitiei conducerii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la nivelul D.S.V.S.A. Bacau s-au constituit echipe  in vederea efectuarii unor controale oficiale in unitati de  vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta  alimentelor, in special situate in zone de agrement /localitati de interes turistic judetean.

              Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti, în special în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

              Astfel  personalul cu atributii de control oficial in domeniul siguranței alimentelor  din cadrul D.S.V.S.A. Bacău  , a initiat si efectuat la nivel județean un număr de 51 controale oficiale in unitati  supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor in vederea respectarii condițiilor de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.

    Au fost efectuate  controale tematice în unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului veterinar și pentru siguranța alimentelor (unități de alimentație publică, unități tip catering, cofetării/patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, unități de tip hip /supermarket, magazine alimentare, depozite alimentare, carmangerii, etc.) situate in  orasele Bacau, Onesti, Comanesti, Moinesti, Tg. Ocna, Slanic Moldova si Buhusi.

            Pentru  neregulile constatate și încălcarea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat  21 de sancțiuni contravenționale, din care:

  • 12 avertismente scrise,  aplicate conform OG nr. 2/2001 cu modificarile ulterioare;
  • 9 amenzi contraventionale, in valoare totala de  29.400 lei, aplicate potrivit prevederilor

HG nr. 984/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

              Complementar s-a dispus retinerea oficiala si neutralizarea conform legislatiei sanitare    veterinare in vigoare  :36,66 kg de produse alimentare de origine animala .

             Principalele neconformități constatate și sancționate au fost:

– nerespectarea normelor privind condițiile de depozitare, etichetare și manipulare a produselor alimentare;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite;

– neasigurarea spațiilor suficiente și cu destinație specială în unitățile de alimentație publică, necesare desfășurării circuitelor funcționale într-un singur sens, fără încrucișări între fazele salubre și cele insalubre;

-raionarea necorespunzatoare a produselor alimentare in spatiile de depozitare a produselor alimentare

         Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.

Comunicat de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.