DSVSA: Achizitionarea carnii de miel/ied se face numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, evitandu-se comertul ”stradal”

0

Cu scop informativ , in vederea prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare  datorate  consumului  de produse alimentare traditionale Sarbatorilor Pascale  ( carne de miel/ied, oua, lapte , brazeturi, cozonaci etc) ,  D.S.V.SA. Bacau   a  intocmit si aprobat intrainstitutional, un program intensiv de control oficial in toate unitatile supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor ce activeaza la nivel judetean.

        In conformitate cu legislatia europeana si nationala in domeniu  animalele sunt  acceptate la sacrificare  numai cu respectarea urmatoarelor conditii:

– fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de tăiere, procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

– vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate certificate de sănătate (documente privind informațiile de lanț alimentar) şi care sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date conform legislaţiei în vigoare, însoțite de documente sanitare veterinare de mișcare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;

– respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale în vigoare;

                  Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate/ inregistrate sanitar veterinar, lista acestor unitati fiind   publicata pe site-ul ANSVSA.

               Pentru a veni in sprijinul crescatorilor de animale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor  ca si in anii anteriori,  a acordat derogari privind posibilitatea organizarii si functionarii  locurilor temporare de sacrificare a mieilor/iezilor, numai în perioada 30 martie – 3 aprilie 2021 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv în perioada 21 aprilie -1 mai 2021 (premergătoare Paștelui ortodox).

              In acest sens D.S.V.S.A. Bacau ca si autoritate veterinara judeteana,  a initiat in cursul lunii martie 2021 corespondenta oficiala  cu toate UAT-urile judetene solicitand  sa analizeze la nivel local si sa notifice după consultarea prealabila a tuturor fermierilor, crescătorilor de ovine din localitate cu asigurarea condițiilor minime de igienă și bunăstare a animalelor D.S.V.S.A. Bacau,  in scopul analizarii/verificarii conditiilor legale si avizarii  temporare a spaţiilor/ locurilor  de sacrificare a mieilor/iezilor.

           Din corespondenta receptionata, toate administratiile publice locale notificate, nu si-au manifestat in scris intentia organizarii/amenajarii unor spaţii/ locuri temporare  de sacrificare a mieilor/iezilor in arealul lor  administrativ teritorial de competenta.

      Conditii privind producerea, manipularea, depozitarea si comercializarea   carni de miel/ied:

-loturile de carne de miel /ied sunt livrate din abatoare însoțite de certificat sanitar-veterinar;

-marcarea carcaselor de miei/iezi se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;

– depozitarea și comercializarea cărnii de miel/ied trebuie să se realizeze în spații adecvate, cu asigurarea temperaturii și stării de igienă corespunzătoare;

– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel/ied în stare refrigerată sau congelată.

             Pentru protejarea sanatatii consumatorilor, D.S.V.S.A. Bacău recomanda  :

Achizitionarea carnii de miel/ied se face numai din spatii sau unitati inregistrate sanitar veterinar, evitandu-se comertul ”stradal”.

Verificarea cu atentie a marcii de sanatate (stampila) pentru carne, a instructiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informatilor despre producator, componente, a modului de pastrarea, preparare corecta si valabilitatea lor.

Pastrarea alimentelor in frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius.

Separarea materiilor prime (in special carnea cruda de miel, vita, porc, pasare, peste si oua), de mancarurile deja preparate.

Asigurarea conditiilor de protectie a alimentelor destinate consumului uman fata de insecte sau animale.

Folosirea in bucatarie a ustensilelor (cutite, blaturi de lemn, vesela, etc) si echipamentelor curate si dezinfectate.

       Comunicat DSVSA Bacau


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.