DSVSA: 165 de cazuri de pesta porcina in judetul Bacau


Pe parcursul lunii martie  , personalul cu atributii de control oficial in domeniul siguranței alimentelor  din cadrul D.S.V.S.A. Bacău , a initiat si efectuat la nivel județean un număr de 328 de controale  in unitatile supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor .

          „Acțiunile de verficare au vizat: respectarea de către operatorii economici din domeniul alimentar  a condiţiilor de înregistrare/ autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP) si nu in ultimul rand recomandarile din  planul tematic privind supravegherea si verificarea modului de producere, depozitare, transport si valorificare a carnii de miel si a oualelor destinate consumului uman si a altor alimente specifice sarbatorilor pascale. Controalele efectuate de inspectorii D.S.V.S.A. Bacău  se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară si au rol nediscriminatoriu, in vederea garantarii  siguranței alimentare si prevenirea toxiinfecțiilor alimentare datorate consumului de alimente nesigure si verificarea modului de respectare a conditiilor de igiena in unitatile care depoziteaza, produc si comercializeaza alimente de origine animala si nonanimala.” a transmis DSVSA Bacau

             Pentru  neregulile constatate și încălcarea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat  28 sancțiuni contravenționale, si anume: -16 amenzi contraventionale, potrivit HG nr. 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare,  in valoare totala de 116.500 lei si 12 avertismente scrise, conform OG nr. 2/2001 cu modificarile si completarile ulterioare.

      Sub raportul pestei  porcine africane din punct de vedere epidemiologic la nivelul  județului Bacău s-a confirmat si notificat oficial un nou caz de pestă porcină africanăla porci domestici dintr-o exploatatie nonprofesionala din localitatea Calugareni, comuna Damienesti.

    „În  scopul eradicarii bolii in conformitate cu legislatia sanitara veterinara europeana  si nationala,  prin Hotararea CLCB  s-a dispus uciderea imediata a tuturor porcilor prezenti, cu respectarea legislatiei privind bunastarea si protectia animalelor pe timpul transportului/uciderii ,cu neutralizarea in conditiile legii a cadavrelor si efectuarea dezinfectiei  locatiei, utilajelor si ustensilelor existente in gospodaria afectata sau cele utilizate in vederea  neutralizarii  cadavrelor(masini,roabe,lopeti,etc). Din puct de vedere epidemiologic la nivelul judetului , sunt active restricțiile pentru 165  cazuri de P.P.A. la porc mistreț în Fondurile cinegetice de pe raza județului Bacău.” a transmis DSVSA

Comunicat de presa DSVSA Bacau


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentInformare meteo. Vremea se mentine rece. Se anunta ninsori in zona de munte
Articolul urmatorPrimul lot din A7 (Tronsonul Ploiești-Buzău) are câștigător desemnat

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.