DSP Bacau:”Nu se susține decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinală indezirabilă”

DSP a transmis un comunicat de presa prin care explica evenimentele care au dus la moartea unei paciente de 73 de ani, care facuse in urma cu ora vaccinul anti-COVID19.

Redam integral comunicatul :

„Urmare  evaluarii realizate de catre specialistii din cadrul DSP Bacau, referitoare la decesul unei persoane de sex feminin, in varsta de 73 de ani, care s-a vaccinat la Centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, in data de22.01.2021, va comunicam urmatoarele :

          – pacienta s-a prezentat la vaccinare in data de22.01.2021, conform programarii efectuate in platformainformatica programare.vaccinare-covid.gov.ro;

​- la nivelul centrului de vaccinare, au fost respectateprocedurile de lucru si protocoalele specifice;

​- in cadrul procedurii de triaj au fost masurateconstantele (tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, SpO2), care se incadrau in limite normale;

​- după vaccinarea împotriva COVID-19, persoana a fost îndrumată în punctul de supraveghere postvaccinare, unde a fost supravegheată de catre medicul coordonatoral Centrului de vaccinare timp de 15 minute, nu a prezentat nici o reacție postvaccinală și a urmat circuitulde ieșire;

​- nu au fost inregistrate deficiente in ceea ce privesteasigurarea calitatii, sigurantei si trasabilitatii vaccinurilor in toate etapele de gestionare a acestora, cu respectarealantului de frig specific.

​Mentionam ca pacienta se afla in evidentele mediculuide familie cu multiple comorbiditati de natura cardiaca, neurologica si diabet zaharat.

Conform informatiilor detinute la nivelul UPU-SJU Bacau, pacienta s-a prezentat cu simptomatologie care aimpus acordarea asistentei medicale de urgenta in contextul multiplelor comorbiditati existente. La examenulclinic si paraclinic efectuat in cadrul Unitatii de PrimiriUrgente-SJU Bacau, pacienta a fost diagnosticata cu tulburare majora de ritm cardiac care nu a raspuns la manevrele de resuscitare si care a determinat decesul.

Tinând cont de antecedentele patologice, evoluția peperioada observării postvaccinale, respectiv datele clinicesi paraclinice inregistrate in UPU-SJU Bacau, nu se susține  decesul ca fiind o reacție adversă postvaccinalăindezirabilă.

Astfel, nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoriaevenimentelor coincidente. Conform OrganizațieiMondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definitca  „evenimentul produs după vaccinare, care nu esteprovocat de vaccin sau de administrarea acestuia.

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here