Dragos Benea solicita demisia primarului Viziteu, dupa ce Spitalul Municipal a fost trecut in PNRR desi era desfiintat, ratandu-se finantarea : „Solicitam demisia de urgenta din functie a celui mai incompetent primar din istoria Bacaului”


Alexandru Rafila

Intr-un interviu pentru News.ro, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a vorbit despre proiectele PNRR din Sanatate. Acesta a mentionat Spitalul Municipal – care a fost trecut in PNRR – desi era desfiintat din 2020. Astfel, desi mentionat in PNRR, Spitalul Municipal, sau mai bine spus cladirea spitalului, nu poate primi finantare:

Noi nu am găsit aceste criterii, nimeni nu a putut să ni le comunice şi lipsa criteriilor este dovedită de 3 exemple, aş spune, din lista de 49: unul dintre spitalele existente pe listă nu există din punct de vedere juridic, mă refer la Spitalul Municipal din Bacău care fusese desfiinţat în anul 2020, şi de asemenea două dintre obiective erau ambulatorii de specialitate, ori acestea nu sunt spitale, există un program separat, chiar în aceste zile noi am lansat procedura pentru selectarea acestor 30 de ambulatorii, este clar că cele 2 prezente pe lista de spitale nu aveau ce să caute acolo” a precizat Rafila

Europarlamentarul Dragos Benea i-a cerut astazi demisia primarului Municipiului Bacau, Lucian Viziteu, dupa ce a ratat finantarea pentru Spitalul Municipal. Benea ii reproseaza acestuia ca a trecut pe lista PNRR un spital desfiintat de PNL inca din 2020, in loc sa uneasca cele doua cladiri – SJU si Spitalul Municipal – intr-un complex spitalicesc care sa poata obtina finantare europeana:

Inevitabilul s-a produs: ceea ce am anunțat în postarea din octombrie 2021, este confirmat astăzi de ministrul Sănătății, dl. Alexandru Rafila, în interviul dat news.ro. „Spitalul Municipal” nu poate fi finanțat prin PNRR, deoarece: A fost desființat, încă din iulie 2020, prin hotărâre dată de guvernul Orban (HG nr. 597/31 iulie 2020); Unitatea de „mari arși” nu are proiect, fiind doar o născocire pe hârtie. Un basm.

Asta s-a întâmplat pentru că PNRR, pe domeniul Sănătății (și nu numai), a fost o afacere în care s-au negociat pe genunchi voturi la congresul USR: în schimbul susținerii echipei Barna, primarul Viziteu a fost păcălit de Ghinea cu plasarea spitalului desființat pe ultimul loc, al 49-lea, în lista de investiții din PNRR.

Viziteu a rămas cu postarea pe Facebook, iar Bacăul fără finanțare prin PNRR pentru fantoma fostului Spital Municipal! Am anunțat că Primăria va ajunge în această fundătură, pentru că nimeni nicăieri – cu atât mai puțin în Uniunea Europeană – nu finanțează spitale desființate sau secții fără proiect. Dacă ar fi avut o minimă pregătire sau decență în a-i asculta pe alții, ar fi știut și Viziteu asta. Din păcate, nepriceputul primar al Bacăului a crezut că-i poate amăgi la nesfârșit pe băcăuani, livrându-le postări pe Facebook în loc de spital. Iată că realitatea contrazice această presupunere.

Alături de colegii din echipa social-democrată am venit și cu soluția la problemă, în baza „foii de parcurs” gândită și comunicată de Ministerul Sănătății: trecerea clădirii fostului spital din domeniul public al municipiului, în cel al județului și transformarea sa în pavilion municipal al Spitalului Județean de Urgență, în curtea căruia a și fost ridicată această clădire. Inițiativa a primit, deja, girul Consiliului Județean care – la mijlocul lunii mai – a aprobat cu unanimitate un proiect de hotărâre în acest sens. În oglindă, o hotărâre similară trebuie aprobată și de Consiliul Local, însă de luni bune se refuză inițierea unui astfel de proiect.

Încă din aprilie, le-am comunicat colegilor de coaliție de la PNL că pentru noi subiectul fostului spital este o „linie roșie” pentru care suntem dispuși să mergem până în pânzele albe. Liberalii ar trebui să renunțe să se prefacă că nu văd elefantul din sufragerie și să se ralieze la soluția propusă de Ministerul Sănătății, singura prin care se poate da utilitate medicală unei clădiri rămasă de 15 ani la stadiul de șantier. Între a termina fostul Spital Municipal și a rămâne agățați în alianța cu Viziteu, nășită de perdanții alegerilor locale din 2020, eu cred că alegerea trebuie să fie facilă pentru cei de la PNL. Dacă mai pun vreun preț pe sănătatea băcăuanilor, de grija căreia mureau în campania electorală din urmă cu vreo 10 ani.” a declarat Dragos Benea

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.