Dragos Benea: „Liberalizarea năşită de Năsui şi ai lui nu doar că NU a adus facturi mai mici pentru români, ci a condamnat milioane de consumatori ale căror venituri nu ajung pentru plata facturilor astronomice la încălzire & electricitate”


Intr-un studiu postat de Eurostat, se arata ca Romania a depasit tari precum Spania, Italia sau Germania, in ceea ce priveste cantitatea de energie verde consumata. Totusi, chiar daca acest lucru ar trebui sa fie pozitiv – vedem ca Romania plateste aproape cele mai mari facturi la gaz si curent din UE.

Europarlamentarul Dragos Benea spune ca „mai mult verde” nu inseamna „mai ieftin”, iar liberalizarea facuta de USR/PNL a adus Romania intr-o situatie critica – in care foarte multi romani nu-si pot achita facturile la gaz si curent din cauza preturilor exagerate:

În plină criză internă a energiei, cauzată de liberalizarea heirupistă a pieței la mijlocul anului trecut, Eurostat – oficiul de statistică al Uniunii Europene – a dat publicității o analiză privitoare la ponderea energiei provenite din surse regenerabile în totalul energiei consumate, de fiecare stat membru în parte, pe parcursul lui 2020.Cifrele arată că aproape un sfert (24,5%) din energia consumată în România, în anul de referință, a provenit din surse regenerabile(link). Am depăşit, la acest capitol, state care şi-au făurit în ultimii ani un renume din utilizarea enegiei verzi şi promovarea de politici publice în relație cu acest obiectiv fundamental pentru devenirea ecologistă a UE.

Surprinzător, sau nu, țări precum Spania (21,2%), Italia (20,4%), Germania (19,3%) sau Franța (19,1%) sunt în urma României la cantitatea de energie verde consumată în 2020, dar „mai verde” nu echivalează automat cu „mai ieftin”, cel puțin nu în cazul românilor.

Apostolii dereglementării pieței energiei de la noi, aceiaşi cu cei care vorbesc necontenit despre nevoia de „mai mult verde”, ar trebui să ia aminte la cifrele din imaginea de mai jos. Vă amintiți cum, în numele unor presupuse facturi mai mici la energie, Năsui, Prună & co. (de la USR) decretau că revenirea la piața concurențială va fi benefică pentru toți şi că „reglementarea instaurată de PSD a adus consumatorilor doar cheltuieli umflate”? Ei bine, liberalizarea năşită de Năsui şi ai lui nu doar că NU a adus facturi mai mici pentru români, ci a condamnat milioane de consumatori ale căror venituri nu ajung pentru plata facturilor astronomice la încălzire & electricitate. Constatăm nu doar un eşec, ci – mă încumet să spun – o vulnerabilizare premeditată a României şi a locuitorilor săi.

Să nu uităm că logica pieței are în vedere profitul, nu interesul consumatorilor casnici abandonați pe drum, cu cinism, de fosta guvernare care a făcut un fetiş din liberalizarea cu orice preț a pieței. În definitiv, „mitul pieței” rămâne un mit, care aduce profituri mari pentru unii (puțini la număr) şi facturi uriaşe pentru cei mulți. Dacă ținem cont şi de contextul geopolitic mai larg – precum şi de dependența UE de gazul provenit din import – devine clar că dereglementarea pieței energiei de la noi a fost o greşeală care se cere urgent reparată, dar pentru care USR merită să plătească politic la fel de urgent. În goana lor după liberalizare şi utopii ecologiste – sunt curios cum poate fi redus prețul la energie prin investiții „verzi” (!), dovedit mai costisitoare – useriştii & fosta guvernare au transformat piața de profil într-un cazino scăpat complet de sub control tocmai din lipsă de reguli şi din cauza apetitului insațiabil al unor jucători care au rămas de unii singuri pe teren, fără un arbitru care să apere – cu prioritate – interesele şi buzunarele consumatorilor.” a precizat europarlamentarul PSD, Dragos Benea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.