Dragos Benea, de Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului : „Orbirea şi extremismul, pe care le vedem răbufnind cu intensitate şi în zilele noastre, au cauzat poate cea mai mare crimă politică a secolului XX”


Eurodeputatul Dragos Benea a transmis un mesaj, de la Bruxelles, de Ziua internationala de comemorare a victimelor Holocaustului. 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Marchează în 2022, 77 de ani de la eliberarea Lagărului de la Auschwitz. 

Orbirea şi extremismul, pe care le vedem răbufnind cu intensitate şi în zilele noastre, au cauzat poate cea mai mare crimă politică a secolului XX: Holocaustul, exterminarea de către nazişti a populației evreieşti din Europa, în timpul celui de-al doilea Rāzboi Mondial. Am comemorat în plenul Parlamentului European acest abominabil act istoric, convins că nu trebuie să-l uităm niciodată, tocmai pentru ca generațiile viitoare să nu-l repete. Impresionantă a fost intervenția doamnei Margot Friedländer, în vârstă de 101 ani, venerabilă supraviețuitoare a lagărului de concentrare de la Theresienstadt care – într-un registru emoționant şi, totodată, alarmant – a vorbit despre resurgența antisemitismului în Europa, concretizată în revenirea discursului urii în spațiul public, precum şi a actelor de vandalism care s-au înmulțit în ultimii ani.

Adeseori memoria ne joacă feste şi suntem tentați să reținem din istorie doar ceea ce ne este favorabil. Ce ne convine din perspectiva prezentului şi serveşte confortului nostru moral. Genocidul populației evreieşti este un abis peste care nu putem trece vreodată, oricât de selectiv am opera atunci când „accesăm” memoria noastră istorică, mai veche sau mai recentă!” a transmis Dragos Benea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.