În seara zilei de 26 iulie a.c., în jurul orei 20.50, un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier Bacău a oprit pe raza comunei Nicolae Bălcescu, ansamblul rutier format din camion și semiremorcă, care transporta cherestea, fără a figura în aplicația SUMAL 2.0 cu aviz de însoțire, la momentul depistării.
Ulterior, la ora 20:55 a apărut în aplicaţia SUMAL 2,0 avizul de însoţire pentru un volum de 45 mc cherestea răşinoase care a fost emis de o societate comercială din judeţul Suceava, cu punct de descărcare în judeţul Galaţi.
Ca urmare a primelor verificări efectuate au rezultat diferențe între volumul avizat şi cel inventariat, astfel că, pentru clarificarea situaţiei cu privirea la legalitatea transportului s-a dipus reţinerea în temeiul Legii 171/2010.
La data de 27 iulie a.c., verificările au fost preluate de ofiţerii specializaţi pe linie de silvic din cadrul Biroului Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol care au stabilit cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului SUMAL Central şi al Gărzii Forestiere Suceava că, la momentul opririi ansamblul rutier nu era însoţit de aviz, acesta fiind creat pe aplicaţia informatică ulterior depistării.
Astfel, pentru transportul de materiale lemnoase în volum de 52 m.c cherestea răşionase, realizat fără provenienţă legală, s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de transport de materiale lemnoase peste 10 mc. neînsoţite de documente specifice. Totodată a fost dispusă măsura indisponibilizării cantităţii de 52 mc cherestea răşinoase cu o valoare totală de aproximativ 45.000 de lei şi a ansamblului rutier format din camion şi semiremorcă cu o valoare aproximativă de 30.000 de euro.