Domeniul de la Tescani, unde George Enescu si-a petrecut multe zile de creatie, va fi restaurat

0

Domeniul de la Tescani, din comuna Berești Tazlău, este mai mult decât o valoare culturală a județului cu relevanță la nivel național, locul unde compozitorul George Enescu și-a petrecut multe zile de creație. Înainte vreme, conacul Rosetti-Tescanu era consacrat pentru efervescența culturală și evenimentele sociale organizate, la care participau oameni de cultură, diplomați, precum Vasile Alecsandri sau Costache Negri.

Acum, domeniul de la Tescani va fi restaurat și pus în valoare. Investițiile în Casa-muzeu, capela și anexele, din cadrul Secției „Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu” a Muzeului Național „George Enescu”, vor asigura conservarea valorilor arhitecturale și istorice ale acestora, contribuind astfel la dezvoltarea inițiativelor culturale care vor fi găzduite aici. Investițiile în infrastructura culturală băcăuană sunt incluse în Memorandumul „Temelii culturale”, propus de colega mea Raluca Turcan, ministrul Culturii și au fost aprobate în Guvern. Costul total al proiectului, care include mai multe obiective culturale din țară, este estimat la aproximativ 262 milioane euro.” a transmis ministrul Mediului – Mircea Fechet

Investițiile vor fi realizate din fonduri contractate de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și din fonduri naționale.

Despre Domeniul de la Tescani

Secția “Dumitru și Alice Rosetti-Tescanu” a Muzeului Național “George Enescu”, din localitatea Tescani, funcționează în fostul conac al renumitei familii boierești Rosseti-Tescanu și are statut de monument istoric. Edificiul a fost construit în 1880 într-un parc dendrologic situat intr-o zonă colinară, la 37 de km de Bacău, în apropierea satului Tescani. Prin actul de donaţie făcut de Maria Cantacuzino-Enescu în 1947, conacul familiei sale a devenit aşezământ cultural. După întâlnirea Marucăi Cantacuzino, născută Rosetti-Tescanu, cu George Enescu, în 1909, marele muzician a venit aici deseori, lăsându-se inspirat de pitorescul peisajelor din jur. La Tescani a definitivat capodopera sa lirică „Oedip”, pe care a dedicat-o Măriucăi, care i-a devenit soție.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.