DNA solicită arestarea judecătorului Ordog Andras (Tribunalul Covasna), în dosarul retrocedărilor din județul Bacău

0

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reținut că în luna iunie 2010, inculpatul Ordog Lorand Andras, în calitate de judecător în cauza 2165/270/2007, a primit de la inculpatul Adam Ioan, avocat în respectiva cauză, suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiți chiar în biroul acestuia din cadrul Tribunalului Covasna.

Tribunal Covasna - decizie pg2După ce a primit banii, inculpatul Ordog Lorand Andras, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentințe pe care a casat-o și a trimis cauza spre rejudecare instanței care a pronunțat hotărârea atacată, respectiv Judecătoria Sfântu Gheorghe. În luna martie 2012, pentru a-și îndeplini în mod necorespunzător atribuțiile de judecător în cauza 4014/305/2010, inculpatul Ordog Lorand Andras a solicitat de la inculpatul Adam Ioan, avocat în respectiva cauză, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o soluție favorabilă clientului acestuia din urmă, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost ceruți chiar în biroul judecătorului din cadrul Tribunalului Covasna. Cu această ocazie, inculpatul Adam Ioan a promis că-i va da suma cerută.

Ulterior, după formularea deciziei (dispuse de judecătorul Ordog Lorand Andras, împreună cu judecătorii Uță Gabriel și Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisă anteriorDecizia respectivă a fost dată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, urmare a unei analize și interpretări părtinitoare a probelor, denaturându-se vădit starea de fapt. Astfel, s-a creat un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier). La data de 4 decembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a încuviințat solicitarea luării măsurii arestării preventive/a arestului la domiciliu, a judecătorului ORDOG LORAND ANDRAS, formulată de procurorii anticorupție.

Ordog LorandPortalul de știri Bacau.NET a publicat în exclusivitate extrase din controversata decizie dată de Tribunalul Covasna în primăvara lui 2012, prin care lui Paltin Sturdza i se reconstituia dreptul de proprietate pe mai bine de 40.000 de hectare de pădure din județul Bacău (citește mai multe – AICI). Prin Decizia civilă nr. 231/R/2012, pronunțată de instanța amintită, judecătorii au admis recursul formulat de Paltin Sturdza în contradictoriu cu Comisia Județeană de fond funciar Bacău. Magistrații Lorand Andras Ordog (foto) și Gabriel Uță au răsturnat întreaga speță, admițând cererea de revizuire formulată de Paltin Sturdza și împroprietărindu-l pe falsul moștenitor în urma unei căi extraordinare de atac formulată de acesta.

Astfel, presupusul moștenitor s-a văzut împroprietărit cu zeci de mii de hectare de pădure (9560 ha pe raza comunelor Palanca și Brusturoasa – domeniul forestier „Palanca”; 7995 ha pe raza comunelor Asău și Goioasa – domeniul forestier „Ciobănuș”; 6302 ha pe raza localităților Dofteana și Dărmănești – domeniul forestier „Brătulești”; 5532 ha pe raza comunelor Agăș și Asău – domeniul forestier „Agăș”; 2218 ha pe raza localităților Comănești; respectiv 11.620 ha teren forestier situat pe raza comunei Dofteana, constituind domeniul forestier „Dofteana și Belechet”.

În dosarul lucrat de DNA Brașov au fost arestați preventiv Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia – Andrei Hrebenciuc, precum și presupusul moștenitor Paltin Sturdza. Tot sub arest preventiv a fost plasat și deputatul Ioan Adam, după ce Camera Deputaților a aprobat prin vot solicitarea DNA de ridicare a imunității.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.