DNA investighează modernizarea Pasajului Letea (Podul Narcisa). Vezi ce funcționari din Primăria Bacău au ajuns în fața procurorilor

0

Direcția Națională Anticorupție a luat la bani mărunți contractul de modernizare a Pasajului Letea din Bacău. Mai mulți funcționari din cadrul Primăriei au fost audiați săptămâna trecută de procurori. Potrivit unor surse din mediul administrativ, DNA investighează – între altele – nerespectarea proiectului, precum și schimbarea, peste noapte, a unei soluții tehnice. Contractul a fost adjudecat în urmă cu doi ani de asocierea de firme Instal Design – Marste, în schimbul unei oferte de 4,86 milioane lei. Reabilitarea a înaintat cu greutate, șoferii declarându-se, în repetate rânduri, nemulțumiți de modul în care au fost executate lucrările. 

Printre funcționarii care au ajuns în fața procurorilor, pentru audieri, se numără Florin Mateuță, managerul de proiect din Primăria Bacău, dar și Toader Oțetea șeful serviciului de iluminat public. Tot în fața procurorilor a ajuns și administratorul public Leonard Pădureanu, angajații Primăriei Bacău fiind chestionați pe tema nerespectării proiectului de către executantul lucrării. Procurorii investighează, după câte se pare, faptul că în proiectul de reabilitare a podului de la Narcisa nu s-a mai construit și pasarela pietonală existentă în proiect, în condițiile în care podul nu dispune de trotuare pentru tranzitul pietonilor.

Licitația pentru reabilitarea pasajului Letea a fost adjudecată în februarie 2013 de asocierea Instal Design – Marste, în schimbul unei oferte de doar 4,86 milioane lei. Lucrările de modernizare au debutat în primăvara aceluiași an, Primăria Bacău organizând o conferință de presă de prezentare a proiectului. Cu acel prilej, Florin Mateuță, managerul de proiect, anunța că o pasarelă pietonală, alăturată pasajului, se afla în proiectare și că aceasta ar fi urmat să preia traficul de persoane și bicicliști (vezi AICI). Pasarela pietonală nu a mai fost construită, în cele din urmă cu toate că în conferința de presă a fost prezentată jurnaliștilor.

În iulie 2010, Primăria Bacău încredința serviciile de proiectare a unei pasarele pietonale societății Total Strada cu sediul în comuna Belciugatele (jud. Călărași). În schimbul a 69.000 lei, firma urma să proiecteze o pasarelă atât pentru pietoni, cât și pentru bicicliști, în lățime de 3,5 metri, dispusă pe toată lungimea pasajului Letea. Societatea din Călărași s-a desființat, între timp, fără ca ideea pasarelei să mai prindă contur.

Pasajul Letea a fost construit în 1964, cu o lățime a carosabilului de 12 metri. În 1993, partea carosabilă a fost lățită la 14 metri. Odată cu lățirea pasajului, efectuată acum 20 de ani, obiectivul a întâmpinat probleme în fiecare an, rosturile de îmbinare fiind principalul punct sensibil al pasajului. Fără o pasarelă pietonală, băcăuanii se văd constrânși să traverseze liniile de cale ferată asumându-și riscuri însemnate. De altfel, în ultimii ani în zonă au avut loc mai multe accidente, soldate cu moartea unor pietoni surprinși de tren.

 

 


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.