DNA cere ca eliberarea condiţionată să se facă doar după plata prejudiciului


Direcţia Naţională Anticorupţie solicită ca eliberările condiţionate să nu se mai facă dacă persoana condamnată nu a achitat întreg prejudiciul din dosar. Condiţia e prevăzută în noul Cod Penal intrat în vigoare de doi ani de zile, dar încă există magistraţi care aplică vechea legislaţie, care îi avantajează pe condamnaţi. Laura Codruţa Kovesi a trimis solicitarea la Parchetul General, care ar trebui să o trimită pentru aprobare la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie vrea ca, pe viitor, judecătorii să fie obligaţi să aplice doar prevederile intrate în vigoare în februarie 2014 când analizează cererile de eliberare anticipată. Acestea impun achitarea integrală a prejudiciului, pentru acordarea eliberării anticipate.

„Considerate a fi mai severe, aceste condiţii nu sunt aplicate de către unele instanţe, nici în situaţia în care condamnarea definitivă s-a dispus prin aplicarea dispoziţiilor din noul Cod Penal, care la momentul condamnării reprezentau legea penală favorabilă”. De altfel, recuperarea efectivă a prejudiciilor e o dorinţă mai veche a procurorilor Anticorupţie.

„Pentru a realiza scopul legii penale, e important ca o persoană condamnată să nu-și păstreze averea dobândită prin infracțiuni,” a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Un caz exemplu pentru situaţia pe care DNA vrea să o reglementeze definitiv e cel al condamnaţilor din Dosarul Transferurilor. George Copos şi Gheorghe Popescu au fost eliberaţi anticipat după ce şi-au plătit datoriile către Fisc. Situaţia e diferită în cazul unui alt condamnat din acelaşi dosar. „Ioan Becali a fost condamnat în 2012 şi trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris şi evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrise”, a spus Victor Ponta, fost premier.

În ciuda acestui fapt, la finalul lui 2015, Ioan Becali a fost la un pas de libertate, după ce a beneficiat de o decizie favorabilă în primă instanţă. Hotărârea a fost însă anulată, după ce pe numele fostului impresar sportiv a apărut într-un alt dosar de corupţie.

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.