Discul Soarelui, acoperit în proporție de peste 50 la sută în eclipsa care va avea loc vineri la prânz

0

O eclipsa partiala de Soare, in timpul careia Luna va acoperi peste jumatate din discul astrului, va putea fi observata si din Bucuresti, vineri, intre orele 10.48 si 13.04, fiind un fenomen astronomic spectaculos, care are loc in contextul echinoctiului de primavara. Eclipsa va fi vizibila din toata Romania, momentul sau de maxima intensitate urmand sa fie inregistrat la ora 11.56, a declarat doctorul in astronomie Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane.

eclipsa partiala de soare„Eclipsele de Soare, paradoxal, desi se vad foarte rar din acelasi loc de pe suprafata Pamantului, sunt mai dese decat eclipsele de Luna, doar ca eclipsele de Luna se vad in orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibila din Romania, n.r.), sunt destul de dese, una este si cea din data de 20 martie. Doar ca din Romania ea se vede ca eclipsa partiala de Soare. Este adevarat ca este foarte importanta, pentru ca acoperirea discului solar este de peste 50%.

Dar acum trebuie sa tinem seama ca nu se va face intuneric ca la o eclipsa totala de Soare, temperatura nu va scadea foarte mult, dar totusi se va comporta Soarele ca si cum ar trece un nor compact in dreptul lui. O eclipsa de Soare are intotdeauna loc cand Luna este la faza de Luna noua. Spre deosebire de eclipsele totale de Luna, care au loc cand Luna este la faza de Luna plina. Dupa eclipsa din 20 martie urmeaza si o eclipsa totala de Luna, pe 4 aprilie. Deci ele sunt in general in echipe, in grupuri, Soare cu Luna”, a explicat Magda Stavinschi.

Ea a atras atentia ca eclipsa partiala de Soare de vineri, din intamplare, are loc in ziua echinoctiului de primavara – 20 martie ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora Romaniei). „In cazul eclipsei din 20 martie, care, din intamplare, este si ziua echinoctiului, primul contact, momentul cand incepe sa fie acoperit discul soarelui, este la 10.48, iar eclipsa se termina la 13.04. Dar maxima, adica atunci cand este acoperirea mai mare, are loc in jur de ora 11.56”, a explicat Magda Stavinschi. Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca partiala, insa in Romania eclipsa va avea „o acoperire destul de interesanta, de peste 50% din discul soarelui”.

Dupa eclipsa de Soare din 20 martie vor urma mai multi ani fara eclipse, a spus Magda Stavinschi. „O eclipsa vizibila din tara noastra va avea loc la 1 iunie 2030, dar o eclipsa aproape totala de Soare vizibila din Bucuresti va avea loc abia la 3 septembrie 2081”, a adaugat aceasta, precizand ca o alta eclipsa totala de Soare va avea loc in anul 2236.„Deci eclipsa de Soare este un eveniment pentru Romania destul de rar. Nicio sansa sa observam din Bucuresti sau din Romania o eclipsa totala de Soare foarte curand”, a precizat cercetatoarea.

Eclipsa de Soare de vineri va incepe in Romania in jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.