Dicționar de poker pentru începători

0

Pokerul este un joc mai simplu decât pare atunci când începem să explicăm termenii. Practic, acest joc are un jargon al lui, dar vei vedea că după câteva jocuri, îl vei stăpâni fără prea mari probleme. În esență, trebuie să ții cont de mai multe runde de pariere. Vei vedea în dicționarul de mai jos că fiecare astfel de rundă are o denumire.

Tot mai jos, îți arătăm și alți termeni pe care trebuie să-i cunoști înainte de a începe să te joci. Cât despre modul de joc în sine, acesta nu este nici el greu. Indiferent de varianta de poker, este nevoie să știi când pariezi și în ce fel. Sunt mai multe versiuni de poker, cum ar fi Texas Hold’em, Omaha sau Stud.

Bineînțeles, mai trebuie să cunoști și mâinile de poker și ierarhia lor. Toate acestea le găsești pe jocuricazinouri.com, site-ul unde citești ghiduri și afli absolut tot ce ține de jocurile de noroc.

Mai jos vei afla 10 termeni prezentați în engleză. Chiar și în jocurile de poker online de pe platformele românești vei găsi termenii în engleză. Așa este conceput jocul, iar traducerile nu ar suna deloc bine în multe cazuri.

Ante

Termenul se referă la taxa pe care trebuie să o plătești ca să participi la masa de joc. De regulă, este jumătate din small bet, cel mai mic pariu pe care îl poți plasa la masă într-o mână.

Blind

Blind-ul este un pariu pe care trebuie să-l plătești dacă te afli la stânga dealerului. Este un pariu pe care îl faci fără să cunoști cărțile de la masă, de aici și denumirea sa. Pariurile blind încep cu un jeton sau small bet care sunt plasate într-un pot. Discutăm și despre acest termen mai jos.

Blind-ul este așadar ca o asigurare pe care fiecare jucător trebuie să o facă. După aceea, următorul jucător va face un big blind. Apoi, restul de jucători vor face una dintre următoarele: call, raise sau fold. Acestea sunt acțiunile de bază de la poker pe care le vom descrie.

Pot

Acesta este fondul total la care contribuie toți jucătorii. Pariurile pe care le fac aceștia intră în acest pot. Ca să rămână în rundă, fiecare jucător trebuie să contribuie cu pariuri call.

Raise

Dacă faci raise, înseamnă că vei crește valoarea pariului. Dacă jucătorul din urmă a pus 2 jetoane la rundă, iar tu alegi să pui 3, 4 sau mai multe, atunci înseamnă că plusezi. Ridici miza, astfel că ceilalți jucători trebuie să parieze din nou ca să-ți egaleze sau poate chiar să-ți depășească valoarea pariului. Dacă nu fac acest lucru, înseamnă că se retrag din mână.

Call

Pariul call înseamnă să egalezi pariul jucătorului anterior. Nu crești miza, dar nici nu te retragi din mână. Ești încă în joc, dar dacă următorul face raise, va trebui să îi egalezi din nou pariul ca să rămâi în rundă.

Fold

Dacă cel dinaintea ta a pariat, iar tu consideri că nu merită să mai insiști la această mână, poți da fold. Cu alte cuvinte, te vei retrage din acea rundă de pariere și vei pierde toate pariurile pe care le-ai plasat. De aceea, dacă este posibil, poți da fold devreme.

Draw

Este atunci când una dintre cărțile comune (community cards) sunt întoarse cu fața în sus. De exemplu, în Texas Hold’em sunt 5 astfel de cărți comune. Ideea este să formezi o mână cât mai bună cu cele 2 cărți proprii și cu 3 dintre cele 5 de la masă. Același lucru este și la Omaha. Cărțile au și denumiri după rundele de pariere care duc la dezvăluirea lor:

  • Flop: dealerul întoarce primele 3 cărți cu fața în sus.
  • Turn: este arătată a patra carte.
  • River:  este prezentată a cincea și ultima carte.

Showdown

Este cel mai interesant moment: cei rămași în rundă după toate reprizele de pariere trebuie să-și arate cărțile. Acum se determină câștigătorul.

Board

În ambele versiuni populare, Texas Hold’em și Omaha, board reprezintă colecția de cărți comune care sunt disponibile tuturor jucătorilor de la masă. În pokerul de tip Stud, board înseamnă cărțile care sunt în fața fiecărui jucător.

Community Cards

Acestea sunt cărțile comune care permit jucătorilor să formeze mâini complete care să cuprindă cărțile proprii (hole cards) și cărțile de la masă (board cards). Astfel, la Omaha și Texas Hold’em este formată întotdeauna din 2 hole cards + 3 board cards.

Concluzii

Jocul de poker are un glosar de termeni destul de stufos. Ca să poți să te gândești că vei avea succes la poker, trebuie să ți-l însușești. Dar pe măsură ce te vei juca, vei observa ca îți va veni din ce în ce mai ușor să te folosești de acești termeni. Aceasta este de fapt cea mai simplă parte din poker. Parte complicată este jocul psihologic. Trebuie să te pricepi să citești oamenii, iar la rândul tău, trebuie să fii cât mai imprevizibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.