DGA Bacău sărbătorește 9 ani de activitate printr-o campanie anticorupție

0

Conducerea Serviciului Județean Anticorupție a marcat împlinirea a 9 ani de activitate a Direcției Generale Anticorupție prin lansarea campaniei „Nu alege asemenea destinații”. Conținutul campaniei anticorupție a fost prezentat de comisarii șefi Costel Jitariu și Ovidiu Neicuțescu, conducătorii Serviciului Județean Anticorupție Bacău, în cadrul unui eveniment desfășurat joi dimineața în sala mică a Prefecturii. 

DGA Campanie anticoruptieInspirată de apropierea sezonului estival, tema campaniei anticorupție gândită de SJA Bacău face referire directă la o serie de pedepse prevăzute de noul cod penal pentru anumite fapte de corupție. Astfel, într-o prezentare grafică amintind de panourile de informații privind SOSIRILE și PLECĂRILE din aeroporturi sau gări, cei de la SJA au trecut în revistă infracțiunile de luare și dare mită, trafic și cumpărare de influență, precum și pedepsele aferente sub titlul „DURATA” (călătoriei). La capitolul SOSIRI au fost indicate cele mai cunoscute penitenciare din țară: Rahova, Jilava, Poarta Albă, Târgșor. Campania beneficiază de suportul unui ONG, Fundația APACA Bacău, specializată în prevenirea depedendenței de droguri.

Comisarul șef Costel Jitariu, șeful SJA Bacău, a evidențiat câteva din performanțele direcției în anul trecut. Între acestea se numără realizarea a 17 dosare ca urmare a sesizării din oficiu a SJA, 14 dintre acestea fiind înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, iar 3 către serviciul teritorial Bacău al DNA. „Am realizat 6 acțiuni de prindere în flagrant delict anul trecut, dar și cercetări extinse finalizate cu 12 rechizitorii elaborate de procurori”, a declarat Jitariu.

„E utopic să credem că putem eradica corupția ca fenomen social, dar avem încredere că o putem reduce substanțial. După cum vedeți avem  numere și adrese de contact, iar persoanele fizice sau reprezentanți ai persoanelor juridice care doresc să ne aducă la cunoștință fapte de corupție o pot face cu încredere. Avem nevoie de implicarea oamenilor, nu putem lupta singuri în fața acestui fenomen social, generalizat la nivel de societate”, a afirmat comisarul șef Ovidiu Neicuțescu, ofițerul de presă al SJA Bacău.

La 30 mai se împlinesc 9 ani de la constituirea Direcției Generale Anticorupție, structură creată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aceasta este organizată în teritoriu sub forma unor servicii județene anticorupție, realizând activităţi de cercetare penală în lucrări penale, delegări ale unităţilor de Parchet şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform competenţelor conferite de lege, precum şi activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie săvârşite de personalul MAI.

Comentarii

Lasa un comentariu:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.