Deschis „la buletine” sambata si duminica in judetul Bacau. Toate detaliile despre alegerile europarlamentare

Pe 26 mai a.c., între orele 7:00 – 21:00, se vor desfășura două tipuri de scrutin: alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, cu un singur buletin de vot și referendumul național, cu două buletine de vot ce cuprind 2 întrebări, câte una pe fiecare buletin de vot.

Cetățenii au libertatea de a opta pentru exercitarea dreptului de vot cu privire numai la alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, doar în legătură cu referendumul sau pentru ambele scrutinuri.

Au drept de vot pentru desemnarea europarlamentarilor și pentru referendum toți cetățenii romani cu vârsta de peste 18 ani, inclusiv cei care împlinesc 18 ani în ziua votului. Cetățenii care se află în altă localitate în afară de localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, urmând a fi trecuți pe liste suplimentare.

În schimb, cetățenii români aflați în alte state își pot exercita dreptul de vot numai pentru desemnarea europarlamentarilor, nu și pentru referendum.

Campania electorală se va încheia sâmbătă, 25 mai 2019, iar orice activitate de propagandă ulterioară va fi sancționată.

Astfel, la nivelul județului Bacău,  pregătirile pentru organizarea scrutinelor din 26 mai sunt în grafic. S-au finalizat ședințele de instruire a președinților și locțiitorilor secțiilor de votare organizate în centre teritoriale. Sunt pregătite buletinele de vot, documentele și materialele pentru cele 635 de secții de votare, ce vor fi predate sâmbătă, 25 mai, președinților și locțiitorilor acestora și depozitate sub paza efectivelor structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care au nevoie de emiterea cărții de identitate în vederea exercitării dreptului de vot, serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Bacău vor avea un program de lucru cu publicul special: în ziua de 25 mai 2019, în intervalul orar 800 – 1600, iar în ziua de 26 mai, între orele 700 – 2100. Programul modificat de lucru cu publicul a fost afișat la sediul fiecărui serviciu de evidență a persoanelor și mediatizat la nivel local.

Lasa un comentariu

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here