Deputatul Ciubotaru și legistul Bădără, menținuți sub control judiciar de Înalta Curte

0

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins, marți, contestațiile formulate de deputatul PNL Lucian Ciubotaru și medicul legist Marcel Bădără împotriva măsurii de control judiciar pe cauțiune. Măsura preventivă a fost instituită  de DNA în dosarul penal în care Ciubotaru și Bădără au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Potrivit procurorilor, la data de 15 februarie 2016, Lucian Ciubotaru, deputat în Parlamentul României, la solicitarea unui coleg de partid, i-a solicitat medicului legist Marcel Bădără să intervină pe lângă pe lângă angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală Bacău pentru ca aceştia să consemneze pe un buletin de analiză toxicologică a alcoolemiei, valori situate sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, lucru cu care legistul a fost de acord.

Ciubotaru și Bădără rămân sub control judiciar pe cauțiune, după ce ÎCCJ a respins marți contestațiile celor doi inculpați. Aceștia au fost trimiși în judecată săptămâna trecută, pentru fapte de corupție în relație cu falsificarea datelor consemnate într-un buletin de analiză toxicologică a alcoolemiei. Curtea Supremă a decis menținerea controlului judiciar pe cauțiună, dispusă anterior de DNA. Cauțiunea depusă de deputatul Ciubotaru se ridică la 10.000 lei, în timp ce medicul legist Bădără a depus suma de 5000 lei cu titlul de cauțiune.

Lucian CiubotaruConform DNA, la data de 15 februarie 2016, inculpatul Ciubotaru Lucian (foto), deputat în Parlamentul României, la solicitarea unui coleg de partid, i-a solicitat medicului legist Bădără Marcel să intervină pe lângă pe lângă angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală Bacău pentru ca aceştia să consemneze pe un buletin de analiză toxicologică a alcoolemiei, valori situate sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, lucru cu care legistul a fost de acord.

Buletinul de analize respectiv îl privea pe un prieten de-al colegului de partid din care făcea parte şi Ciubotaru Lucian, care, la data de 12/13 februarie 2016, a fost oprit în trafic de organele de poliţie și testat cu aparatul etilotest, rezultând o concentraţie de 0.52 mg/l alcool pur în aerul expirat.

badara marcel legistPentru a fi emis acel buletin, în condițiile arătate mai sus, inculpatul Bădără Marcel (foto) a pretins suma de 1.000 euro, afirmând că aceasta va fi remisă către doi angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală Bacău, primind în aceeași zi, prin intermediul inculpatului inculpatul Ciubotaru Lucian, suma de 4.500 lei.

Într-o declarație dată cotidianului Adevărul, Ciubotaru l-a indicat pe avocatul Cristian Cojocaru drept om al DNA în dosar, parlamentarul afirmând că acesta ar fi colaborat cu anchetatorii pentru a-și ușura situația juridică într-un dosar penal în care a fost condamnat de instanța de fond la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Bădără Marcel și Ciubotaru Lucian – Manuel trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Decizie ÎCCJ:

Ciubotaru Badara mentinere control judiciar

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.