Deputaţii PNL de Bacău Tudoriţa Lungu şi Ionel Palăr i-au adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în care o avertizează asupra efectelor pe care le-ar avea reducerea numărului de paturi şi închiderea a două spitale din judeţ şi căreia îi solicită o serie de lămuriri. Cei doi parlamentari au semnalat de curând ministrului, prin intermediul unei scrisori deschise, şi decizia de neînţeles de a restructura activitatea Maternităţii Bacău prin desfiinţarea a 50 de paturi şi dispariţia a 84 de posturi de medicii specialişti, asistente medicale şi personal auxiliar.
„Şirul deciziilor aberante nu se opreşte, însă, aici. Masterplanul pe sănătate întocmit la comanda Ministerului Sănătăţii prevede închiderea spitalului din Comăneşti şi transformarea lui într-o unitate socială şi închiderea Spitalului Buhuşi, unde ar urma să funcţioneze doar o policlinică. Dincolo de faptul că populaţia din zonă nu va mai beneficia de servicii medicale de specialitate şi va fi nevoită să se interneze doar la spitalele din Bacău, Oneşti sau Moineşti, se ridică întrebarea: ce se întâmplă cu investiţiile realizate în cele două unităţi medicale? Primăria Comăneşti a alocat peste cinci milioane de euro pentru modernizare şi are pregătite investiţii de alte cinci milioane de euro, la Buhuşi s-au implementat proiecte care totalizează 1,5 milioane de euro şi s-au făcut eforturi pentru a atrage medici specialişti. Acestea sunt demersurile comunităţilor, nu ale Ministerului Sănătăţii care, înainte de a dărâma, ar trebui să mai şi construiască ceva”, explică situaţia deputatul Tudoriţa Lungu.
Cei doi parlamentari băcăuani consideră că masterplanul existent acum pe masa Ministerului Sănătăţii a fost lucrat din birou, fără nici o legătură cu realitatea, altfel nu se explică faptul că Maternitatea sau Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău ar urma să piardă circa 50% din paturi.
„Judeţul Bacău a fost ocolit în ultimii ani de orice strategie pe sănătate, iar singurul obiectiv important aparţine tot comunităţii: Spitalul Municipal Bacău, ridicat din fonduri locale, de administraţia liberală. În 2016, era gata în proporţie de 80%, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic.
Ministrul Sănătăţii a venit în Bacău anul trecut şi a promis ca se va finaliza investiţia, dar totul s-a împotmolit în proceduri birocratice, termene şi amânări. Nu s-a mai făcut nimic, iar acum avem serioase motive să ne temem că Spitalul Municipal va fi abandonat de tot. Ca să nu intrăm, însă, în zona speculaţiilor, ci să vedem clar cum stau lucrurile, am interpelat-o pe doamna ministru Pintea, de la care vrem să aflăm care sunt obiectivele implementării masterplanului pe sănătate, dacă este reală informaţia că apariţia spitalelor regionale nu va aduce o suplimentare a numărului total de paturi din spitale, ci doar o redistribuire a acestora, astfel încât vom asista, în realitate, la o scădere a numărului de paturi alocate spitalelor din judeţul Bacău. Vrem să ne lămurim şi care este viitorul Spitalului Municipal Bacău, în actuala conjunctură, dar şi ce se va întâmpla cu personalul medical care deserveşte acum populaţia. Am senzaţia că asistăm la o nouă joacă de-a strategia, la schimbări de azi pe mâine, la aceeaşi lipsă de predictibilitate şi de coerenţă pe care actuala guvernare o manifestă de când se află la putere”, consideră deputatul Ionel Palăr, preşedintele PNL Bacău.