Deputatii Ciubotaru si Marcu au participat la inaugurarea unei biblioteci romanesti in orasul sarbesc Zajecar

0

Cauza „romanismului de pretutindeni” pare sa fi contaminat si PNL Bacau. Doi parlamentari ai organizatiei – Lucian Ciubotaru si Viorica Marcu – au participat la sfarsitul saptamanii trecute la inaugurarea unei biblioteci publice romanesti in orasul sarbesc Zajecar. Biblioteca, singura de acest fel in regiune, este destinata populatiei romanesti din Valea Timocului, avand un fond de carte de peste 1000 de exemplare. Cartile au fost tiparite la diverse edituri din Romania. 

Ciubotaru - Viorica MarcuPotrivit Agerpres, autoritatile romane spera ca, odata cu introducerea invatamantului in limba romana in scolile din Timoc, Morava si sudul Dunarii, biblioteca inaugurata in orasul Zajecar sa devina un punct de intalnire a minoritarilor raspanditi in localitatile de pe Valea Timocului.

Biblioteca de la Zajecar a fost infiintata in baza unui proiect derulat de Institutul pentru Romanii de Pretutindeni, la eveniment participand zeci de romani proveniti din localitatile Serbiei de nord-est, consulul Romaniei la Zajecar, Iulian Nitu, senatorul Viorel Badea (PDL), precum si deputatii liberali de Bacau Lucian Ciubotaru si Viorica Marcu.

Festivitatea de deschidere a bibliotecii a fost marcata printr-un program artistic pus in scena de ansambluri culturale romanesti. „Concluzia care s-a desprins dupa aceasta emotionanta inaugurare, urmare a discutiilor noastre cu reprezentantii asociatiilor, ansamblurilor culturale, bisericii ortodoxe din Valea Timocului, dar mai cu seama parerea oamenilor simpli care au participat in numar neasteptat de mare la eveniment a fost ca pentru prima data se face ceva concret pentru romanii de aici si apreciaza forma si continutul proiectului”, a scris pe contul sau de Facebook deputatul Ciubotaru (vezi mai multe AICI).

Zvetlana Preoteasa, directorul Institutului pentru Romanii de Pretutindeni a promis ca fondul de carte existent la Biblioteca de Zajecar va fi suplimentat cu lucrari stiintifice referitoare la istoria si limba romane. Conform datelor postate de Ciubotaru pe Facebook, la reusita proiectului si-au dat concursul diversi apropiati ai cauzei liberale, dar si membri ai organizatiei Bacau a PNL, intre acestia numarandu-se si senatorul Dragos Luchian.

Un studiu dat publicitatii in septembrie 2013, citat pe larg de presa romana, releva ca aproape 400 de copii din localitatile subordonate Inspectoratului Scolar din orasul Zajecar si-au exprimat intentia de a studia in scoli materia „limba romana cu elemente de cultura nationala”. Ancheta Ministerului Educatiei din Serbia a condus, in cele din urma, la introducerea in scolile din zona Timocului a materiei amintite. Conform recensamantului din 2011, in Valea Timocului isi duc traiul aproximativ 40.000 de vlahi vorbitori de limba romana. Alte surse releva, pe baza datelor recensamantului din 2002, ca in regiune mai traiesc doar 24.000 de romani (vlahi).

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.