Deputaţii au respins proiectul votului prin corespondenţă inițiat de parlamentarii Eugen Tomac și Valerian Vreme

0

Votul prin corespondenta a fost respins, marti, de Camera Deputatilor. Raportul de respingere al Comisiilor de administratie si juridica a fost adoptat cu 203 voturi pentru, 84 de abtineri si 8 voturi impotriva, iar Camera Deputatilor este for decizional, potrivit B1 Tv.

Comisiile de administratie si juridica au apreciat ca votul prin corespondenta prezinta vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare, potrivit Ziare.com. Proiectul, initiat de deputatii Eugen Tomac,Valerian Vreme, Mihaela Stoica si Clement Negrut fost respins in luna februarie si de Senat. Imediat dupa dezastrul de la votul din diaspora la alegerile prezidentiale, Eugen Tomac i-a cerut presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa introduca pe ordinea de zi proiectul de lege care reglementa introducerea votului prin corespondenta la alegerile prezidentiale, cele pentru Parlamentul European si pentru referendum national.

Solicitarea a fost, insa, respinsa atunci de presedintele Camerei Deputatilor. Mai mult, Valeriu Zgonea a precizat ca votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin. La acea vreme, liderul de grup al PSD, Marian Neacsu, a declarat ca este nevoie de un alt proiect de lege. „Daca am simtit ca exista un anumit curent de opinie si acum incercam sa ne asezam in fruntea lui – este o chestiune care in mod practic in politica este uzitata. Dar daca vrem un proiect legislative care sa fie cu adevarat functional, care sa dea posibilitatea cetatenilor sa se exprime la toate tipurile de alegeri socotesc ca demersul cel corect este sa facem intai o documentare exacta”, a mentionat Neacsu.

Liberalul Tinel Gheorghe i-a acuzat, insa, pe deputatii PSD ca vor sa ingroape o intiativa legislativa. „Stanga nu a inteles nimic din aceste alegeri prezidentiale”, a declarat deputatul Eugen Tomac, dupa ce majoritatea parlamentara a refuzat sa voteze proiectul de lege care vizeaza votul prin corespondenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.