De la 1 ianuarie, institutiile de stat nu mai au voie sa ceara copii dupa documente emise de alte institutii

De la 1 ianuarie 2022, institutiile de stat nu mai au voie sa le ceara romanilor copii dupa documente emise de alte institutii ale statului.

   

Parlamentul a adoptat o lege în acest sens, pe care președintele a și promulgat-o. Însă, tocmai în lege scrie că este nevoie ca multe alte proiecte să fie adoptate de guvern sau parlament, pentru ca schimbarea mult așteptată de români să se poată produce, adică să dispară dosarul cu șină. În primul rând, este nevoie de un sistem informatic care să lege toate instituțiile statului între ele, să fie posibil schimbul digital de documente. Iar acest sistem nu este foarte ușor de realizat, motiv pentru care dispariția copiilor și a dosarelor plimbate pe la ghișee mai are de așteptat.

Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, se arată în textul legii.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here