Rețelele de socializare online au dat peste cap toate pronosticurile și calculele pe care le-au făcut specialiștii în ceea ce privește viitorul industriei online. Vorbim de platforme care au ajuns la sute de milioane de utilizatori activi în întreaga lume. Prin rețelele de socializare s-au pornit proteste, revoluții, s-au schimbat președinți și guverne. E locul în care pornesc campanii umanitare, sociale, iar companiile își anunță noile produse. N-ai cont pe una dintre rețelele de socializare, ești ca o fantomă pe internet.
La nivel global, în topul celor mai de succes platforme de socializare sunt Facebook (aproximativ 750 de milioane de vizitatori unici pe lună) și Twitter (250 de milioane de vizitatori unici pe lună), potrivit topului alexa.com. Această ierarhie se păstrează și în România, însă comparația cifrelor arată o diferență uriașă de popularitate între cele două platforme.
Potrivit datelor facebrands.ro, pe Facebook sunt în jur de 5,8 milioane de conturi din România, în timp ce pe Twitter sunt doar 510.000 de utilizatori înregistrați. De ce sunt diferențe atât de mari în ceea ce privește numărul de utilizatori între cele două rețele de socializare în România? De ce nu are succes Twitter în România?
„Twitter nu e o platformă de ignorat”
„Cred că o primă explicație a succesului de masă scăzut al Twitter în România este că limitarea numărului de caractere per tweet s-a făcut ținând cont de obișnuința de scriere din US. Cu niște ani de presă în spate, pot spune cât de invidioși eram, pe vremuri, când încercam să facem pagina 1 cu titluri percutante: în limba română, e foarte greu să sintetizezi în cuvinte scurte și clare.
Pe de altă parte, e vorba și de ceea ce aș numi marketingul adiacent: spre deosebire de Facebook, Twitter a avut acces limitat la campaniile publicitare ale altor branduri, care să împingă înainte platforma. Deci i–a lipsit factorul de coolness.
Nu în ultimul rând, însă, Twitter nu e o platformă de ignorat în campaniile locale, pentru că deși are un număr mic de useri reali (doar circa 16 mii de conturi cu adevărat active azi, conform ZeList) , cei care sunt acolo și sunt activi sunt în topul influenței din zona de online, tehnologie, presă, blogging. În România, momentan, Twitter este așadar mai degrabă o platforma de „nișă” momentan, dar care are locul și rolul ei în mediul digital”, a explicat Dragoș Stanca, Mananging Partner RO la Thinkdigital și Q2M, pentru Yahoo! News.
„Facebook este mai spectaculos”
Alexandru Negrea, specialist la agenția de social media Spada, crede că „Twitter nu este la fel de spectaculos precum Facebook”, referindu-se la aplicații, jocuri și diverse alte funcții. Prin inovațiile pe care le-a anunțat în ultima vreme, se pare că cei de la Twitter vor să mai reîmprospăteze funcțiile rețelei de microblogging. Cea mai interesantă aplicație prezentată până acum este Vine, care permite utilizatorilor de smartphone să înregistreze un material de maxim 6 secunde și să-l distribuie online prin rețelele de sociale.
Din nou, unii dintre utilizatorii de Facebook, ca și în cazul textelor, ar putea invoca faptul că un clip de 6 secunde e prea scurt pentru a transmite un mesaj complet. „Din contră, prin această aplicație cred că ar putea câștiga mai mulți fani Twitter. Românii sunt destul de grăbiți și dacă analizați cu atenție postările de pe Facebook veți observa că sunt mai apreciate fotografiile decât textele și clipurile lungi. Știind că e un video de doar câteva secunde s-ar putea ca utilizatorul să dea click”, e de părere Cosmin Cojocaru, specialist în social media la firma de consultanță Balloon.
Românii dau „Like & Share”
Andreea Marc, specialist în PR și social media, crede că Twitter este un instrument extrem de bun pentru profesioniștii în comunicare. „Se spune că Facebook este pentru a fi conectat cu persoanele pe care le-ai cunoscut în trecut, LinkedIn cu persoanele pe care le știi, iar Twitter cu persoanele pe care ai vrea să le cunoști. Poate că nu stăm bine tocmai la capitolul networking. Pentru că nu e de ajuns să urmărești pe cineva sau să fii urmărit pe Twitter, dacă nu există engagement, dacă nu există acea parte de socializare convertită în acțiuni concrete.
Twitter are restricțiile lui. De exemplu, cum să-i spui unui român să scrie despre un subiect, oricare ar fi acela, doar în 140 de caractere, când Facebook-ul te lasă să scrii „cearșafuri” întregi. De asemenea, imaginile sunt extrem de importante și e destul de greu să convingi pe cineva printr-un text să dea încă un click pentru a vedea o imagine, așa cum e în cazul Twitter.
Twitter este un instrument extrem de bun pentru profesioniștii în comunicare, interesați de networking și share de informații din domeniu. Este nișat și are un profil foarte clar de utilizatori, profil care nu se potrivește deloc cu cel al românului dornic de Like & Share. Și cum profilul ”Like & Share” depășește cu încredere majoritatea, Twitter va rămâne în România doar un tool pentru profesioniști”, a analizat Andreea Marc, pentru Yahoo! News.
Pe de altă parte, Cosmin Cojocaru crede că Twitter și celelalte rețele de socializare, altele decât Facebook, ar putea să crească în popularitate în următoarea perioadă. „E posibil să asistăm la o migrație a utilizatorilor, în special cei tineri, de pe Facebook pe alte rețele de socializare. Facebook a devenit mult prea populară, iar media de vârstă a crescut foarte mult. Tinerilor nu prea le place că stau cu mama și cu tata pe rețeaua de socializare, iar nivelul utilizatorilor a început să scadă”, mai adaugă Cojocaru de la Ballon.