Multi dintre romani si-au inceput dimineata zilei de joi, 7 ianuarie, in acelasi mod ca in ultimele 10 luni: pregatindu-si cafeaua si micul dejun si apoi deschizand calculatorul sau laptopul, pentru a lucra de acasa.
Cu toate acestea, un lucru a fost diferit, avand in vedere natura speciala a zilei trecute cu rosu in calendar: clopotele bisericilor au sunat inca de la prima ora. Nici nu putea fi altfel, avand in vedere ca in aceasta zi se sarbatoreste Sfantul Ion, al carui nume sau derivatele sale il poarta milioane de conationali.
Totusi, ascultand sunetul linistitor venit dinspre lacasul de cult din apropiere, nu am putut sa nu ne intrebam: de ce bat clopotele? Si, pentru ca am vrut sa aflam un raspuns dintr-o sursa sigura, am apelat la experienta unei firme de servicii funerare sector 4.
Casa Bucur, al carei site poate fi consultat la adresa funerarii-bucuresti.ro, ofera produse si servicii de pompe funebre in Capitala si in judetul Ilfov, dar si o sumedenie de informatii utile pentru credinciosi, de la aspecte birocratice si organizatorice pana la curiozitati religioase precum aceasta.
Pentru inceput, casa de servicii funerare din sectorul 4 precizeaza ca, desi clopotele bat inclusiv pentru evenimente fericite, cum ar fi nuntile sau zilele sfintilor, ele nu bat niciodata „pentru amuzament”, ci exclusiv „pentru lucruri de natura sufleteasca”.
Acestea se aud, insa, si in momente de maxima rigurozitate sau tristete, precum Vinerea patimilor, zile de doliu national sau inmormantari. Prin urmare, raspunsul exhaustiv la aceasta intrebare este urmatorul: „Clopotele bat pentru a-i anunta pe credinciosi ca trebuie sa mearga la biserica”.
De altfel, firma de servicii funerare din sectorul 4 relateaza un episod care l-a avut drept protagonist pe Arhimandritul Arsenie Papacioc, una dintre cele mai importante figuri duhovnicesti din Romania ultimelor zeci de ani.
Un om simplu l-a oprit la un moment dat si l-a intrebat: „Parinte, cand trebuie sa mergem la biserica?”. Iar acesta, dupa cateva secunde de gandire, i-a raspuns: „Atunci cand bat clopotele!”. Cu alte cuvinte, chiar si daca, prin absurd, nu am sti in ce zi suntem si ce se sarbatoreste sau comemoreaza, daca auzim sunetul inconfundabil provenit din turlele lacaselor de cult, in calitate de buni crestini trebuie sa ne indreptam catre acestea.
„Mai intai de toate, trebuie sa aducem oamenilor la cunostinta invatatura crestina, deoarece, asa cum spune si Apostolul Pavel, credinta vine din auz. Dar, ma intreb, de ce nu se stie invatatura, in veacul nostru de acum? N-a auzit nimeni bataia clopotelor? Ele ne atrag atentia: ‘Cheama viii, plange mortii, imprastie viforele!'”, mai citeaza casa de servicii funerare din sectorul 4 din fostul duhovnic al Manastirii Sfanta Maria din Techirghiol.
Pe langa furnizarea de produse si servicii funerare in sectorul 4 complete si non-stop, Casa Bucur ofera clientilor sai si informatii cu privire la Legea funerara, lista bisericilor si cimitirelor din Bucuresti, documentatia preliminara necesara inhumarii, obtinerea ajutorului de deces etc.
De asemenea, pe site-ul acestei case de pompe funebre se regasesc si raspunsuri la intrebari precum „Cand se inlocuieste crucea de lemn?”, „Cum arata Raiul?” sau „O inmormantare in familie amana nunta?”.
Articol realizat de iAgency.ro.