Datele personale, păstrate trei ani. Legea „Big Brother” a fost promulgată de șeful statului

0

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea Big Brother, care permite firmelor de comunicații să păstreze trei ani datele de trafic ale abonaților. Instituțiile de apărare și siguranță națională nu le pot accesa însă fără aprobarea judecătorilor.

Noile măsuri au fost convenite de liderii politici după consultări cu şeful statului. Anterior, o altă modificare a legii despre datele cu caracter personal fusese declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, pentru că încălca mai multe drepturi ale cetăţenilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 23 septembrie, cu 187 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 22 abţineri, proiectul legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Proiectul de lege, asumat de liderii partidelor parlamentare în baza unor consultări care au avut loc la Cotroceni în mai, prevede că datele de trafic referitoare la abonaţi şi utilizatori, prelucrate şi stocate de către furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice sau de către furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului vor fi şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani de la data efectuării comunicării.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.