În ultimul deceniu tot mai multe companii și-au încurajat angajații să lucreze de acasă. Și pe bună dreptate, prin aceasta, firmele și-au redus din cheltuieli, angajații au fost mai fericiți lucrând într-un spațiu confortabil iar se pare că eficiența a crescut. În plus, pauzele sunt mult mai plăcute lucrând de acasă decât muncind la birou, unele persoane preferând chiar să-și petreacă pauzele pe unele platforme sociale sau jucându-se păcănele online. Dar haideți să privim mai în detaliu ce anume s-a schimbat lucrând remote?
Înăuntrul noului loc de muncă
Cea mai mare concluzie pe care o putem trage este că munca de acasă a devenit un lucru mainstream. Desigur la acest fapt au contribuit și numeroasele evenimente nefericite prin care omenirea a trecut în ultimii ani. După ani întregi în care conducerea companiilor s-au opus frenetic împotriva muncii de acasă, ultimele sondaje de opinie realizate în Statele Unite ale Americii arată că nu mai puțin de 45% din intervievați au spus că cel puțin un membru al familiei lucrează de acasă. Este important de notat că procentul a fost de 55% în plină pandemie. Când vine vorba de educație, 23% din persoane au răspuns că afirmativ.
Desigur, acum când lumea începe să-și intre pe fărașul normal, munca hibridă pare a prinde tot mai mult contur. Practic, angajații lucrează de acasă în marea majoritate a timpului, dar se vor prezenta la birou atunci când situația le va cere.
Ce preferă angajatul?
Întrebarea cea mai importantă este ce preferă angajații ce lucrează de acasă? Fără nicio surpriză, în baza raporturilor existente, angajații sunt mult mai fericiți din moment ce pot petrece mai mult timp cu familiile lor. Pe lângă asta, eliminarea timpului necesar pregătirii pentru locul de muncă și timpului petrecut pe drum dus-întors este încă un factor important de ce lumea preferă munca remote. Desigur munca de acasă are și ea dezavantajele ei, dar efectele lor sunt nesemnificative.
De ce are nevoie angajatul?
Cele mai înalte priorități ale angajatului sunt securitatea și un acces cât mai bun la internet. Peste 44% din cei întrebați au răspuns că prioritar este viteza bună la internet, plus servicii de internet upgrade, precum și un Wi-Fi care să suporte aceste schimbări. Când vine vorba de importanța securității, majoritatea angajaților își doresc ca telefoanele și laptopurile să fie securizate, mai ales acum când atacurile cibernetice par a fi la ordinea zilei.
Tehnologia 5G
Când vine vorba de smartphone-uri, mișcarea pe care Apple a făcut-o de a introduce 5G a ajutat ca această funcție să fie a treia cea mai importantă specificație la un telefon mobil, după viața bateriei și stocarea de date. Majoritatea celor ce folosesc 5G au o mai bună cunoaștere a lucrurilor noi ce pot fi făcute cu această tehnologie, pe când 30% din utilizatori sunt dezamăgiți pentru că aveau alte așteptări de la 5G.
Un pas spre digitalizarea sănătății
Asistența medicală a devenit și ea remote, iar deși în unele țări tranziția a fost destul de dezastruoasă, în altele s-a petrecut fără probleme majore. De exemplu, în Statele Unite ale Americii peste 92% din consumatori au spus că se simt mulțumiți de felul în care experiențele virtuale medicale i-au ajutat. Pe lângă asta există și numeroase dispozitive care pot monitoriza starea de sănătate a persoanei, de la diferite brățări și ceasuri până la smartphone-uri.
Cel puțin o treime din utilizatorii telefoanelor mobile își monitorizează starea de sănătate și fitness, iar o persoană din cinci folosește o aplicație de meditație sau de sănătate mentală.