Cvorumul la referendum scade la 30%


Proiectul a fost aprobat în viteză de Comisia juridică a Senatului. Schimbarea Legii referendumului a fost propusă de un grup de parlamentari USL. Actul normativ prevede scăderea cvorumului de valabilitate la referendum de la 50% la 30%. Pe de altă parte, deputatul  Florin Iordache (PSD) a explicat că referendumul va fi validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă. Propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.

În planurile USL, modificarea pragului de valabilitate al referendumului are ca ţintă tocmai simplificarea aprobării noii Constituţii, care trebuie validată prin referendum. Experienţa referendumurilor de până acum a dovedit că întrunirea unui prag de 50% de prezenţă este dificil de realizat în practică.

Şi premierul Victor Ponta a anunţat că susţine proiectul de lege. „Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie . Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante“, a explicat Ponta. Proiectul de lege urmează să fie discutat de plenul Senatului după care va fi trimis Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Sursa: Yahoo News

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.