Curtea de Apel a respins cererea de strămutare a dosarului în care Stavarache este judecat pentru 5 luări de mită

0

Dosarul penal în care DNA îl acuză pe Romeo Stavarache de comiterea a 5 infracțiuni de luare de mită se va judeca, în continuare, la Tribunalul Bacău. Curtea de Apel a respins, joi, cererea de strămutare formulată de avocații primarului suspendat. Stavarache invocase în solicitare existența unor presiuni mediatice asupra judecătorilor, fapt ce ar fi compromis actul de justiție. În sprijinul cererii, edilul a invocat mai multe declarații făcute în campania electorală din 2012 de Dumitru Sechelariu, fost primar al Bacăului, decedat în 2013. Abordarea politicianistă a lui Stavarache, între timp intrat în cursa pentru un nou mandat de primar, nu i-a sensibilizat pe magistrați. Aceștia au hotărât că dosarul penal al primarului poate fi judecat în Bacău. Acasă. 

romeo_StavarachePotrivit unui articol publicat de pagina electronică a cotidianului Deșteptarea, Stavarache ar fi invocat în instanță, în susținerea cererii de strămutare, faptul că se va îmbolnăvi de pe urma presiunii la care este supus. Primarul suspendat al Bacăului, care candidează pentru al patrulea mandat, nu a exemplificat în ce ar consta imensa presiune mediatică căreia trebuie să-i facă față, chiar cu prețul sănătății. „Există o presiune mediatică foarte mare. Articole care pun o presiune foarte mare asupra judecătorilor de la Tribunal. Eu nu știu cât pot să rezist… Nu știu… O să mă îmbolnăvesc. Este o presiune foarte mare”, a declarat Stavarache, citat de Deșteptarea.ro.

Presiunea imaginară de care vorbește edilul nu l-a împiedicat, însă, să intre în campania electorală pentru localele din 5 iunie, expunându-se bătăliei politice. În cererea de strămutare înaintată Curții de Apel Bacău, avocații lui Stavarache au invocat o sumedenie de motive de ordin politic pentru care dosarul ar trebui strămutat de la Tribunalul Bacău. Între acestea, la loc de cinste, mai multe declarații făcute în campania din 2012 de Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului care a murit în februarie 2013 într-un spital din Viena.

„Este de notorietate relația conflictuală dintre familia și susținătorii domnului Sechelariu Dumitru și cei ai domnului Stavarache Romeo, primii exercitând numeroase presiuni în spațiul media făcând referire la cunoștințele pe care le deține legate de presupuse infracțiuni de corupție săvârșite de către domnul Stavarache: «Romică, ai multe dosare, cred că nici nu apuci sfârșitul campaniei electorale! Ai plătit liniștea prin contracte publice, date unor firme din afara Bacăului»”, se preciza în cererea de strămutare depusă de avocații lui Stavarache (citește AICI).

Hotărâre 58/2016 – Curtea de Apel Bacău

Tip solutie: Respins
Solutia pe scurt: SENTINŢA PENALĂ NR. 58 În baza art.74 cpp respinge cererea de strămutare a cauzei înregistrată sub nr. 630/110/2015 pe rolul Tribunalului Bacău, formulată de petentul Stavarache Romeo, ca nefondată. În baza art. 275, alin.2 Cpp obligă petentul să plătească statului suma de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.05.2016.

Stava 1 - jpgRomeo Stavarache și complicii săi, Liviu Goian și Liviu Cenușă, au fost arestați preventiv la 1 iulie 2014 fiind acuzați de infracțiuni de corupție. După mai bine de 60 de zile de detenție, în septembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Cei trei inculpați au stat în arest la domiciliu până în februarie 2015, moment în care ÎCCJ i-a plasat sub control judiciar pe aceștia. Ulterior, Stavarache a revenit la muncă, amenajându-și un birou de primar în incinta fostei biblioteci județene.

Dosarul penal al primarului se află pe rolul Tribunalului Bacău, fiind judecat de magistratul Gheorghe Ciocan, recunoscut pentru intransigența cu care tratează faptele de corupție. Următorul termen fixat este 2 iunie, cu câteva zile înainte de alegeri. În martie 2016, din cauză că a încălcat dispozițiile măsurii de control judiciar, Tribunalul l-a plasat în arest la domiciliu pe Romeo Stavarache. Instanța a decis, în aprilie, replasarea primarului sub control judiciar, fără drept de a merge la muncă. La 19 mai, Stavarache a intrat în cursa electorală. El candidează pentru al patrulea mandat de primar.

Într-un alt faimos dosar, „Apartamentul”, edilul băcăuan a fost condamnat – în octombrie 2015 – la 3 ani de închisoare cu suspendare. Instanța i-a fixat lui Stavarache o perioadă de încercare de 5 ani. Primarul a cerut și obținut strămutarea dosarului penal, acesta aflându-se în prezent pe rolul Curții de Apel Alba Iulia (citește AICI).

*Sursă foto Romeo Stavarache – Libertatea.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.