Cum a dat lovitura un tânăr din Bacău. Afacerea cu care a ajuns la peste 3 milioane euro cifră de afaceri

0
foto: stirileprotv.ro

Răzvan și Liviu, originari din Bacău și Cluj, sunt prieteni apropiați încă din copilărie. De-a lungul vieții, au devenit nu doar cumnați, ci și parteneri de afaceri, conducând împreună o companie care acum are 50 de angajați și generează o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro. Însă succesul lor a venit după un deceniu de muncă intensă, conform stirileprotv.ro.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Prima investiție cred că au fost vreo 3.000 lei în turnarea unei plăci și-am cumpărat o mașină cu care să cărăm la clienți produsele. Aia ne-a costat mai mult.”

În 2014, Răzvan avea 29 de ani și era angajat în domeniul materialelor de construcții. Clienții din toată țara cereau pălării pentru coșurile de fum, de la sobe și seminee. Așa i-a venit ideea unei afaceri, pe care a început-o în garajul din curtea părinților.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Ăsta e garajul nostru, cu astea am început. Avem vreo 10 matrițe din astea, așa am început o lună și jumătate nu găseam rețeta. Când decofrau matrița, cădea betonul. În primii ani cred că compensează așa pasiunea aia, dorința aia. Plecam dimineața, lucram 12-14-16-18 ore. Eu cred că am manipulat în primii ani peste 6-7000 de pălării.”

Au certificat produsul, încă din primele luni, iar într-un an de zile pălăriile pentru coșuri de fum, făcute la Comănești, au intrat în marile magazine de bricolaj din toată țara.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „Am discutat cu o firmă mare din domeniu și noi eram încă aici si ne-au zis o sa trimitem un reprezentant de-al nostru la fabrica, dar zic da, dar trebuie să-l sun pe tata să lege cainele ei au crezut că râd, dar eu eram serios.”

Doi ani, producția a fost realizată în curtea părinților. Timp în care, în paralel, Răzvan și Liviu mergeau la serviciu. Au vrut să evolueze. Au luat și un prim utilaj prin startup nation, cu 40 de mii de euro. Au început să fabrice coșuri de fum ceramice. Cum nu aveau alți bani de investiții, au făcut un salt în gol, accesând primul proiect cu fonduri europene: 160 de mii de euro pentru utilaje. A fost momentul în care și-au dat demisiile și au început producția de coșuri de fum din inox.

Răzvan Anăstăsoaie, antreprenor: „După ce am început business-ul mi-a luat cred că 2-3 ani să-mi schimb eu mindsetul de angajat în antreprenor. Am urmărit video-uri, am făcut parte din grupuri de leadership, care m-au ajutat să îmi shimb eu ideea de la angajator, de la șeful de acum 20 de ani la lider.”

Cu o nouă viziune, au îndrăznit mai mult. La începutul lui 2020, a urmat al doilea proiect cu fonduri europene, însă acum investițiile s-au ridicat la opt sute de mii de euro, din care 30 la sută finanțare proprie, prin credit bancar.

Cu fonduri europene, au luat o hală în paragină și au transformat-o într-o unitate de producție cu echipamente de ultima generație, unde fabrica, inclusiv tubulatura de aerisire pentru mall-uri sau restaurante. Un utilaj, de exemplu, a costat 4 sute de mii euro.

Noile investiții au crescut producția de cinci ori, iar cifra de afaceri a ajuns de la 40 de mii de euro în primul an, la 3,5 milioane de euro.

Proiectele din Comănești sunt doar 2 din cele 8 mii de contracte finanțate de aici de la Bruxelles, în exercițiuL financiar 2014-2020. Contribuția Uniunii Europene, în mediul de afaceri din Romnia, a fost de 4,1 miliarde de euro, iar valoarea totală se ridică la 5,9 miliarde de euro, cam cât bugetul Bucurestiului pe 4 ani de zile.

Plățile nu s-au făcut în totalitate, antreprenorii încă mai au de primit 7 sute de milioane de euro. Cei interesați, trebuie să știe că pe noul exercițiu financiar, încă sunt deschise 23 de apeluri pentru finanțarea afacerilor în valoarea de 1,3 miliarde de euro. Bani sunt, trebuie doar să îndrăznim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.