„Cu Grecia este un pericol mare!”, avertizează Mugur Isărescu

0

Situatia din Grecia prezinta un mare pericol si trebuie avut in vedere si in Romania, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) are la dispozitie instrumentele necesare pentru a gestiona eventualele riscuri, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Acesta considera ca moneda nationala, desi reactioneaza la factorii externi si nu numai, nu este depreciata. „Cu Grecia este un pericol mare! Trebuie avut in vedere si de catre Romania. Noi deja, la Banca Nationala, il avem in considerare. Eu nu cred ca se va intampla, dar riscul exista si ne pregatim sa gestionam orice fel de risc. Nu avem practic niciun instrument blocat, spre deosebire cu alte banci centrale. (…) Ca sa replic in terminologia unui ziar occidental, apropo de politica BCR ca nu mai are gloante, noi avem suficiente, pe mai multe tipuri de armament”, a explicat Isarescu, citat de Ziare.com.

Referitor le evolutia leului din ultima perioada, guvernatorul BNR sustine ca nu am asistat la o depreciere ci la o reducere a aprecierii. „Noi nu vedem niciun fel de depreciere. Leul a crescut de la 4,52 lei/euro pana la 4,38 lei/euro, a stat tolanit si apoi s-a dus spre 4,48 lei/euro. S-a depreciat? Nu! A mai mancat din apreciere. In 2014, leul nu s-a depreciat si nu cred ca va iesi din zona aceasta de echilibru nici in acest an”, a mai spus Mugur Isarescu.

El a adaugat ca la nivelul bancii centrale se considera ca zona de stabilitate a monedei nationale este cea de anul trecut, iar o variatie de cinci puncte procentuale nu este considerata apreciere sau depreciere a monedei nationale. Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca banca centrala nu are un curs central, nu are paritati si nu se angajeaza sa tina cursul in anumite marje. „Cursul se duce unde il duce piata. Banca Nationala intervine daca apar dezechilibre date de factori emotionali”, a mai spus Mugur Isarescu.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, miercuri, reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,75% la 2,5% incepand cu data de 8 ianuarie. De asemenea, s-a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-2,25 puncte procentuale de la +/-2,5 puncte procentuale.

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.