Cristi Danileț (CSM), la Universitatea G. Bacovia: „Imparțialitatea, virtutea supremă a unui magistrat”

0


Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a discutat joi după-amiaza cu studenții la drept de la Universitatea „George Bacovia”. Magistratul a făcut o comparație între modul în care funcționa sistemul judiciar până în 2004 și după acest an, trecând în revistă principalele repere din reforma justiției autohtone, declanșată începând cu 2005. Danileț a mărturisit studenților băcăuani că justiția „nu e un loc în care să te îmbogățești peste noapte” și că înainte de 2004 nu se putea vorbi liber despre problemele din sistemul judiciar. 

Daniletz CSMDanileț a conferențiat în fața studenților la drept la invitația Asociației de Formare Juridică ce funcționează, de puțin timp, în cadrul Universității „George Bacovia”. Magistratul a trecut în revistă etapele propriei cariere în interiorul sistemului judiciar, afirmând că în ultimii 10 ani acesta a parcurs un anevoios proces de reformare. „Nu se putea vorbi liber despre justiție înainte de 2004. Nu existau criterii obiective pentru alegerea șefilor de instanțe”, a povestit Danileț.

Judecătorul a adăugat că situația de astăzi din sistemul judiciar este rodul unei reforme începute în urmă cu 10 ani și că politicul a fost izolat de justiție. „Cei care vor să facă bani în justiția de azi să plece până când nu sunt prinși”, a spus magistratul făcând aluzie la colegii de breaslă tentați de foloasele necuvenite. Cristi Danileț a admis că sistemul judiciar nu „produce” bogați, dar oferă o stabilitate pentru cine alege o carieră în magistratură.

„Justiția nu e în loc în care să te îmbogățești peste noapte. După 15 ani de magistratură eu stau și acum în chirie. Asta în timp ce alții își schimbă pantofii în fiecare săptămână”, a afirmat judecătorul CSM. Acesta a adăugat că „imparțialitatea este virtutea supremă a unui magistrat”, arătând că integritatea, independența și imparțialitatea sunt cei 3 „i” fără de care justiția nu poate funcționa.

Cristi Danileț a încheiat amintind că rolul unui judecător nu se rezumă la „rezolvarea litigiilor”. Danileț a opinat că printre cele mai importante atribuții sunt promovarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, dar mai presus susținerea statului de drept. „Sunt un tip deschis, care am pornit un dialog cu tinerii studenti si cu oamenii simpli pe blogul personal si pe Facebook”, declara miercuri magistratul pentru portalul de știri Bacau.NET. Alături de judecătoarea Alina Ghica (CSM), Dănileț va participa vineri la bilanțul Curții de Apel Bacău.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.