Deputatul PSD de Bacau, Costel Dunava, a avut o intalnire cu reprezentanții Grupului de lucru pentru energie al Consiliului Investitorilor Străini in contextul dezbaterilor și al analizei proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
„Am avut o dezbatere extrem de aplicată, în vederea găsirii celor mai bune soluții, fezabile și adecvate și am ajuns, împreună, la concluzia că, pentru trasarea unui cadru legislativ bine definit și clar, autoritățile publice și mediul privat trebuie să conlucreze îndeaproape, astfel încât să ofere o protecție reală pentru cei mai vulnerabili consumatori.
În timp ce PNL și USR-Plus se bat pe ciolanul puterii, PSD rămâne singurul partid responsabil care continuă să se lupte pentru cetățeni. PSD a reușit să obțină votul pentru o comisie de anchetă privind creșterea artificială a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Tot azi, când PNL și USR-Plus se acuză reciproc pentru dezastrul economic, PSD a depus amendamentele la Legea consumatorului vulnerabil.Amendamentele PSD la Legea consumatorului vulnerabil sunt următoarele:
-Devansarea intrării în vigoare a Legii astfel încât protejarea consumatorului vulnerabil să devină operațională înainte de venirea anotimpului rece. În loc să intre în vigoare la 1 septembrie 2022, amendamentul PSD propune ca legea să intre în vigoare în 30 de zile de la adoptare.
-Creșterea plafonului de venituri în care se încadrează consumatorul vulnerabil, de la 810 lei la 1.149 lei/pe membru de familie, iar în cazul gospodăriilor cu o singură persoană de la 1.445 lei la 2.053 lei.
-Indexarea anuală automată a pragurilor de venit în care se încadrează consumatorul vulnerabil și a ajutoarelor acordate consumatorilor vulnerabili.
-Creșterea ajutorului suplimentar pentru fiecare sursă de energie folosită în fiecare gospodărie cu consumatori vulnerabili, după cum urmează:
De la 30 lei la 50 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie electrică și de la 50 lei la 70 lei/lună dacă energia electrică este singura sursă.
De la 10 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de gaze naturaleDe la 10 lei la 20 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie termică
De la 20 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.” a declarat Costel Dunava