Cosmin Necula (USL): “Candidez pentru ca generatia zilei de maine sa nu mai fie una de sacrificiu”

2
Cosmin Necula
Cosmin Necula

Reporter: Sunteti un candidat care, desi reprezentati functia de vicepresedinte in PSD Bacau, ati iesit ca un soi de surpriza in contextul nominalizarilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Sunteti nominalizat intr-un oras, fief PNL. Sunteti in alianta cu PNL si liberalii bacauani. Cum comentati nominalizarea dumneavoastra si cum vedeti colaborarea cu PNL in perspectiva parlamentarelor, in cadrul USL?

Cosmin Necula: As incepe, in primul rand, exact cu partea finala a intrebarii dumneavoastra, cu ultima parte a afirmatiei, in sensul urmator: ne aflam intr-o conjunctura care se cheama in momentul de fata USL. In acest moment, discutam de valorile social-liberale, discutam de niste principii pe care cele doua partide le pun in comun pentru a dezvolta o noua etapa politica a Romaniei. Din acest punct de vedere, consider ca ma aflu intr-un oras al USL-ului, intr-un oras in care ne putem dezvolta si putem creste cat mai mult.

Va asteptati sa fiti nominalizat sau pur si simplu a fost o nominalizare iesita, cumva, din joben, un fel de magie?

Pana la urma, pentru fiecare dintre candidati momentul nominalizarii are o doza de magie, dar ceea ce vreau sa va spun cu certitudine, fara a folosi fraze si notiuni stereotipe, nu vin sa va spun ca era ceva natural si normal si ca partidul a avut incredere in mine. Consider ca USL si-a desemnat candidatii care o pot reprezenta cel mai ok si aici sunt suficiente exemple in cadrul USL Bacau, nu ma refer neaparat la mine.

Sunteti unul din cei mai tineri candidati, daca nu cumva chiar cel mai tanar. Nu am facut o analiza, dar varsta va recomanda. Considerati ca tineretea dumneavoastra reprezinta un atu in plus, in contextul in care USL vine pe colegiul 1 senat cu viceprimarul Dragos Luchian, un nume relativ nou in politica bacauana? Esalonul de maine din politica bacauana credeti ca prinde contur la aceste parlamentare?

Pana la urma daca este sa discutam despre o politica sanatoasa de cadre pe care USL, atat prin PNL cat si prin PSD, a dus-o de ani de zile, incepe sa prinda acum contur. Varsta, da, poate fi sau poate reprezenta, relativ, un atu, dar cu certitudine nu este principalul nostru atu si ceea ce ne recomanda in a fi candidati. Atat eu, cat si domnul viceprimar Luchian – viitorul senator de Bacau consider eu – suntem parte a acelui esalon care, candva, era considerat viitorul. In momentul de fata, USL are posibilitatea sa concretizeze viitorul politic al acestei Romanii si cred ca o va face atat prin mine, cat si prin dumnealui.

Candidati intr-un colegiu care face parte, alaturi de colegiul 1 deputati si colegiul 3 deputati, din colegiul 1 senat, municipiul Bacau plus 8 comune limitrofe. Cum vedeti colaborarea cu candidatii nominalizati de PNL in colegiile 1 si 3, ca munca politica pana la urma in sustinerea candidatului de pe Senat de care ati amintit, e vorba de viceprimarul Luchian?

As incepe prin a va spune ca-l cunosc foarte bine pe domnul viceprimar Luchian. Am avut placerea si onoarea sa colaborez cu dumnealui in momentul in care eram consilier local, intr-adevar reprezinta modelul nou de administratie pe care Romania trebuie sa-l promoveze si modelul nou de politica. De asemenea, candidatii de pe colegiul 1si 3, indiferent care vor fi aceia, sunt convins ca sunt o alegere foarte buna pe care PNL o va face. Avem pana la urma un interes comun pentru municipiul Bacau si pentru comunele din jurul Bacaului care, intr-un fel sau altul, reprezinta zona metropolitana, arealul de desfasurare a municipiului Bacau. Asta e obiectivul pe care trebuie sa-l avem, dincolo de orice alte conotatii. Pana la urma e obiectivul comun in USL: noi trebuie sa probam si sa demonstram faptul ca am venit sa schimbam, sa transformam ceva. Si aici ma refer la politica parlamentara care, pana in momentul de fata, a fost demonetizata si demonizata de catre factorii politici care au avut acest interes. Noi vom veni sa probam faptul ca, intr-adevar, parlamentarismul reprezinta pentru o comunitate un atu in plus.

Candidati intr-un colegiu pe care eu l-as numi impredictibil. La alegerile din 2008, a iesit parlamentar un candidat cotat cu sansa a treia, poate chiar si mai jos de sansa a treia. Domnia sa, Adrian Popescu de la PDL, nici nu prea a facut campanie; candidatul PNL a iesit abia al treilea, candidatul PSD de atunci a iesit al doilea. Iata un concurs de imprejurari greu de prefatat inainte de parlamentarele din 2008. Credeti ca acest caracter impredictibil se va mentine si la parlamentarele din 2012? Sau bacauanii, raportat la votul dat cu prilejul localelor, crediteaza in continuare aceasta sigla USL si candidatii tineri trimisi la parlamentare in municipiul Bacau?

Ce pot sa va spun este ca populatia colegiului 2 este o populatie care citeste si se informeaza foarte bine cu privire la candidatii pe care-i are. Intr-adevar, acum 4 ani a fost un complex de imprejurari nefericit, un complex de intamplari politice si electorale. Nu vreau sa fac o analiza a voturilor care s-au distribuit intr-un fel sau altul, dar raman la concluzia ca a fost o intamplare ceea ce s-a realizat acum 4 ani. Asa-i in viata, ulciorul nu merge de multe ori la apa, sa cazi tot timpul intr-o intamplare fericita sau nefericita si dupa aia sa ai un anumit parcurs. Trebuie sa fii corect cu ceea ce faci si spui si pana la urma munca, ceea ce te reprezinta si te recomanda, iti va garanta un anumit traseu. Din acest punct de vedere consider ca populatia colegiului 2, v-am zis, este o populatie care se va informa si va citi, exact, ce vor prezenta acesti candidati, cine sunt ei, de unde au venit, ce reprezinta, ce au facut in ultimii 4 ani de zile. Astea sunt principalele atuuri pe care populatia acestui colegiu le va utiliza. Se vor uita foarte atent la noi si la ceea ce suntem noi. Consider ca in acest context avem posibilitatea de a proba cine suntem, ce vrem si unde vrem sa ajungem.

Desi tanar, aveti o cariera politica prodigioasa in spate. In 2009 ati fost membru al Guvernului PDL – PSD, sunteti presedinte al Consiliului National al Tineretului Social-Democrat, un nume cu greutate in randul tinerilor din PSD. Ati fost pentru o perioada e drept scurta, consilier local in Consiliului Local Bacau, dupa alegerile locale din 2008. Nu s-ar spune ca, in pofida varstei, va lipseste aceasta experienta in zona politicului, a administratiei. Cu ce pariu va prezentati in fata bacauanilor din colegiul 2?

Ati amintit de realizarile mele de ordin politic. Consider in schimb ca cea mai mare realizare a mea este fiul meu si familia mea. Pana la urma acestea sunt elementele pentru care vin si solicit votul electorilor din colegiul 2. Ma uit la fiul meu, ma uit la ce se intampla in jurul nostru si acestea sunt punctele pe care vreau sa le ating si sa le schimb. Aici este lupta pe care o voi avea din punct de vedere politic, pentru familiile noastre, familiile acestui colegiu, familiile acestei tari si pentru copii, pentru noua generatie. Acestea sunt punctele pe care le voi atinge si punctele care, in momentul de fata, ma intereseaza aproape exclusiv. Nu avem grija de noua generatie, nu avem grija de tanara generatie si lasam oarecum, asa cum am facut-o de-a lungul multor ani, ca toate noile generatii sa fie generatii de sacrificiu. E momentul ca noile generatii sa fie protejate, sa nu mai fie generatii de sacrificiu. Aici va fi punctul meu de plecare, dar si de final, al luptei mele politice.

Stiu ca derulati un proiect social in zona unei asociatii, a unei fundatii. Poate ne puteti spune mai multe despre acest proiect; pana la urma e un proiect care se adreseaza acelor persoane “de sacrificiu”, care au avut in decursul existentei lor momente de cumpana, dificultati.

Asa este, alaturi de 4 colegi avocati desfasuram un proiect impreuna cu studentii de la drept ai Universitatii George Bacovia in care incercam si ajutam, pe cat se poate, persoanele care n-au posibilitatea sa-si reprezinte interesele in fata justitiei, in fata instantelor de judecata, pe de o parte. Pe de alta parte, incercam sa combatem acest flagel al consumului de etnobotanice, substante psihotrope si psihoactive. E frumos sa spui ca eu combat consumul de etnobotanice, dar daca te intereseaza cu adevarat problema aceasta vei observa ca nu-i vorba numai de consumul de etnobotanice, pana la urma discutam despre consumul de substante psihotrope si psihoactive, si-aici discutam de alcool, de tutun, de foarte multe alte substante nocive. Nu mai zic de drogurile de mare risc. Acest fenomen afecteaza, primordial, tanara societate, noile generatii si aici este lupta noastra. Pe de o parte, incercam sa combatem acest fenomen, pe de alta parte aparam gratuit persoanele care n-au posibilitati de reprezentare in instanta. Grupul de prieteni care facem acest lucru, intr-un fel sau altul incearca sa intoarca societatii din care ne tragem radacinile un plus de valoare.

Problema asa-ziselor etnobotanice e mai actuala ca oricand. De curand, in municipiul Bacau, organelle abilitate ale statului au destructurat o retea de distributie, in mediul scolar, la negru, a etnobotanicelor. In municipiul Bacau, printr-un proiect al municipalitatii, magazinele care comercializau astfel de substante s-au inchis. Iata insa ca avem de-a face cu comercializarea la negru, in mediile tinerimii, a generatiei despre care spuneati ca nimeni nu are grija. Acest flagel exista si, pe alocuri, pare a lua o amploare ingrijoratoare…

Trebuie analizat, pana la urma, si care sunt componentele acelei retele pe care, sincer va spun si cu bucurie, reprezentantii statului roman au reusit s-o destructureze. O sa vedeti ca principala victima a acestui sistem este generatia tanara, cei care sunt tineri si care au chiar sub 18 ani. Elementele acestui flagel sunt preponderent acolo. Din pacate, la nivelul la care se consuma aceste substante psihotrope si psihoactive este oarecum o picatura intr-un pahar cu apa (n.r. – reteaua destructurata in Bacau de DIICOT). Ani intregi de ascundere a mizeriei sub pres, a negarii acestei realitati in licee, unde ani intregi a fost mai important sa nu se sarute liceenii decat sa vedem ce consuma ei, isi produc efectele in momentul de fata. Pe de alta parte, sa stiti ca va trebui dusa o politica de educare inclusiv a parintilor. Parintele nu are de unde sa stie care este comportamentul unui tanar care a consumat astfel de substante, deci pana la urma este vorba despre o educatie sociala pe care trebuie sa o incepem, pornind de la bunicii nostri, cu care trebuie sa discutam pentru ca ei sunt primii – asa cum slava Domnului am avut si eu parte, si cum are parte si fiul meu; bunicii sunt primii care dau sfaturi de viata, mai intai sunt ei dupa aceea parintii. Inca de atunci trebuie sa-i constientizam pe copiii nostri de ceea ce urmeaza sa se intample si ce e bine, ce e rau. Ceea ce s-a intamplat in municipiul Bacau e o chestiune importanta, buna; ceea ce a facut executivul si primarul municipiului, cu hotararile de Consiliu Local prin care s-au inchis acestemagazine, iar e foarte bine, dar trebuie facute si mai multe eforturi. Pana la urma fiecare componenta sociala trebuie sa-si aduca aportul, indiferent ca e vorba de partea de politic, de ONG-uri sau pensionari, toti trebuie sa lucram in acest sens. Avem datoria de a face acest lucru.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

2 comentarii

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.