Cosmin Necula: „Dupa doi ani de munca asidua, in care am plecat de la zero cu proiectul, obiectivul Rezerva de Apa a Bacaului are astazi un constructor”

Publicitate

Licitatia pentru Rezerva de Apa a Bacaului a fost castigata de asocierea de firme Branpis SRL – Mapamond SRL (subcontractori Marste SRL, Damiena SRL). Cosmin Necula, primarul Bacaului, a declarat ca pe 22 august se va semna contractul, daca nu vor fi contestatii.

„Dupa aproape doi ani de munca asidua, in care am plecat de la zero cu proiectul Rezervei de apa a Bacaului, pe care l-am dus pe masa Guvernului obtinand finantare de 5 milioane euro, obiectivul de investitii are, astazi, un constructor.

Licitatia pentru executia rezervei este incheiata si, daca nu vor exista contestatii, contractul va fi semnat pe 22 august. Comisia de licitatii a hotarat ca oferta depusa de asocierea de firme Branpis SRL – Mapamond SRL (subcontractori Marste SRL, Damiena SRL) este cea castigatoare. Durata contractului este de 15 luni, din care 2 luni pentru elaborarea proiectului tehnic al rezervei si restul pentru executia propriu-zisa a lucrarii.

Poate ca multi dintre voi au fost sceptici in privinta materializarii acestui obiectiv, mai ales in contextul repetatelor avarii la aductiunea de la Valea Uzului, avarii care au privat Bacaul de apa.”

De asemenea, primarul Bacaului, a declarat ca problema avariilor si a lipsei apei cade in sarcina administratiei pe care o conduce:

„In ce ma priveste, am avut tot timpul convingerea ca tine de mine si de administratia pe care o conduc sa rezolvam aceasta problema spinoasa si veche a orasului, in pofida tuturor piedicilor sau sicanelor intalnite pe parcurs si asta pentru ca rezerva nu a fost un proiect usor.

Era inacceptabil ca in secolul XXI un oras de dimensiunea Bacaului sa depinda de o singura conducta de alimentare cu apa, prost proiectata si construita, si sa nu dispuna de o sursa alternativa, care sa-i asigure independenta in caz de avarii.
Voi monitoriza saptamanal evolutia lucrarilor la Rezerva de apa, intrucat acest proiect trebuie pus in functiune cat mai repede cu putinta.”

Detalii tehnice

Lungimea totala a conductei de aductiune / distributie propusa pentru constituira rezervei de apa a municipiului Bacau va fi de 8900 ml, din care 1965 ml existent si 6935 ml propus si va cuprinde mai multe tronsoane de conducta din fonta si PEHD amplasate pe domeniul public al municipiului Bacau, dupa cum urmeaza :

Tronsonul I cu plecare din statia de pompe Gheraiesti pana in Calea Moldovei.
Se va construi un tronson de conducta de PEHD DN 710 PN 6 in lungime de 600 ml.

Tronsonul II cu plecare de la intersectia strazii Frunzei cu strada Calea Moldovei pana in strada Stefan cel Mare (zona Podul cu lanturi).

In prezent pe acest tronson functioneaza o conducta din fonta Fgn Dn 700, care corespunde tehnic cerintelor de exploatare, in lungime de 1355 ml.

Tronsonul III cu plecare din strada Digul Barnat, capatul dinspre strada Stefan cel Mare (dupa supratraversarea paraului Barnat), pana in dreptul intrarii la Carrefour.
Se va construi un tronson de conducta PEHD DN 630, PN 6 in lungime de 560 ml.

Tronsonul IV cu plecare din dreptul intrarii la Carrefour spre pasajul peste calea ferata de pe strada Calea Moinesti la caminul proiectat (proiectul 137/2011 – SC Consulting Project Business SRL).

Se va construi un tronson nou de conducta din PEHD DN 630 PN 6 amplasat pe traseul Intrare Selgros – Bradului – Prelungirea Bradului – Nordului – Cartier ANL- Depoului – Pasajul Calea Moinesti, in lungime de 2190 ml. Pe accest tronson, in zona blocurilor ANL, se va cupla conducta ce va prelua debitul din captarea Margineni 2 printr-o conducta PEHD DN 315 PN 6, in lungime de 400 ml.

Tronsonul V cu plecare din caminul de racord cu tronsonul IV, sub pasajul CF, inainte de subtraversarea ansambului de caii ferate (linia CF Ploiesti – Viscani km 302+920 linia I si II, linia 46 acces Grupa tehnica Calatori, linia CF Bacau – Bicaz km 0+680, si liniile industriale SC Diana Forest si SC Cereal Com Bacau) spre caminul de racord din strada Abatorului (sensul giratoriu de la Dedeman).

Tronsonul VI cu plecare din strada Abatorului (sensul giratoriu de la Dedeman), pana la intersectia cu strada Vasile Parvan.

Se va construi un tronson de conducta PEHD DN 630, PN 6 in lungime de 960 ml.
Tronsonul VII amplasat intre intersectia strazilor Abatorului cu Vasile Parvan, unde va fi amplasata o statie de repompare in camin, pana la intrarea in incinta rezervoarelor Barati.

Descrierea situatiei propuse:

Modernizarea statiei de pompare Gheraiesti, prin echiparea statiei si executia unui racord electric cuprinzand echipamente de separatie, coloane de transport, transformator electric si tablou de alimentare.

Constituirea noii aductiuni Geraiesti – Barati :

Inlocuirea tronsonului de otel pe strada Frunzei cu conducta de PEHD DN 700, aceasta avand avantajul unei mai bune elasticitati, in conditiile in care pe aceasta strada spatiul este foarte redus (conducta veche nu poate fi dezafectata pana la punerea in functiune a celei noi) si aglomerarea de retele urbane existente: conducta de gaz, canalizare menajera, telefonie, electricitate, etc.

Mentinerea in functiune a conductei de fonta existente pe Calea Moldovei, pana la supratraversarea peste digul Barnat. Acest tronson este de constructie recenta si va putea asigura conditiile necesare de alimentare cu apa pentru zona locuita din aval de podul cu lanturi, precum si tranzitarea debitului proiectat spre rezervoarele de la Barati.

Construirea unui tronson nou de conducta pe strazile Digul Barnat – Bradului – Prelungirea Bradului – Nordului – Cartier ANL- Depoului – Pasajul Calea Moinesti, unde se va cupla cu conducta PEHD DN 600 montata deja, inclusiv in subtraversarea caii ferate. Acest tronson va inlocui si scoate din functiune conductele existente PREMO DN 800, amplasate in proprietati private si aflate la un nivel ridicat de colmatare. Tronsonul nou, construit din conducta PEHD DN 600, va functiona in regim de conducta de distributie si la debitele cerute de consumatorii actuali si cei preconizati, presiunea estimata fiind 2,5 – 3,5 bari. In zona strazii Depoului – ANL se va face racordarea statiei de pompe din frontul de captare Margineni 2 la aductiunea nou creata, prin intermediul unui tronson de conducta PEHD DN 315 in lungime de 400 ml.

Continuarea tronsonului de conducta nou construit, din PEHD DN 600, situat in intersectia cu sens giratoriu – strada Abatorului si Gheorghe Donici, pana la intersectia cu strada Vasile Parvan. In zona intersectiei celor doua strazi, unde sunt conditii de amplasament se va monta o statie de repompare in linie, ce va asigura ridicarea presiunii din conducta pentru transportul debitelor proiectate in rezervoarele Barati. Parametrii de functionare ai statiei de repompare se estimeaza la debitul de 1100mc/h si presiunea de cca 55-60 mCA. Tot in zona strazii Abatorului se va face un bypass, intre conducta existenta si plecarea din rezervoarele Barati. Aceasta conexiune va permite ca debitele din statia de pompare Gheraiesti sa poata intra direct in sistemul de alimentare gravitational existent si in situatii extreme tronsonul nou construit sa poata asigura circulatia apei in dublu sens, putandu-se alimenta orasul in orele de varf si sa asigure volumele de compensare preconizate in rezervoarele Barati.

Tronsonul ce face legatura intre statia de repompare si rezervoare se va amplasa pe strazile Vasile Parvan si Bisericii, pana la accesul in incinta rezervoarelor Barati si va fi tot din PEHD DN 600, pentru a se realiza montajul in spatiul redus existent in zona.
Realizarea unei gospodarii de apa in incinta frontului de captare 2 Margineni, constituita din rezervor tampon de 150 mc, statie de pompare in retea si statie de clorinare. Statia de pompare din frontul de captare Margineni, statia de pompare si statia de clorinare vor fi nou amplasate in incinta gospodariei de apa, montate suprateran in containere metalice izolate termic si racordate la energie electrica.

C. Statia subterana de repompare in camin, nou executata, amplasata in zona intersectiei dintre strazile Gheorghe Donici si Vasile Parvan – echiparea statiei si executia unui racord electric cuprinzand echipamente de separatie, coloane de transport, transformator electric si tablou de alimentare.

Lasa un comentariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here