Corpurile de iluminat nepotrivite pot crea o atmosfera de disconfort! Iata cum sa eviti aceasta situatie!

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Iluminatul este una dintre „cheile” cu care accesezi confortul si functionalitatea din fiecare incapere a casei tale, astfel incat acest aspect este esential pentru a asigura atat vizibilitatea, cat si confortul de care este nevoie pentru a intreprinde variatele activitati casnice. Mai mult decat atat, atmosfera creata in fiecare camera depinde foarte mult atat de culoarea si intensitatea luminii folosite, cat si de directia din care aceasta vine sau suprafata pe care o acopera.

Cele mai multe corpuri de iluminat din marile expozitii ce reusesc sa atraga toate privirile apartin categoriei de candelabre sau lustre, insa aspectul nu este singurul (sau cel mai important) considerent dupa care ar trebui sa alegi modelele de corpuri de iluminat pe care sa le folosesti in locuinta ta. Astfel, in randurile de mai jos vei descoperi cateva recomandari care te vor ajuta sa identifici cele mai potrivite solutii si corpuri de iluminat pentru fiecare incapere a casei tale.

Functionalitate

Pozitionarea surselor de lumina se va face, bineinteles, in functie de necesitatile impuse de activitatile pe care le desfasori in fiecare incapere, motiv pentru care montarea unei lustre puternice in fiecare camera nu va fi cea mai buna idee. Pentru baie, de exemplu, vei avea nevoie de lumina clara in toata camera, iar cea mai importanta zona este cea din fata oglinzii, astfel incat o aplica pozitionata exact deasupra oglinzii va ilumina clar si puternic chiuveta si va usura activitati precum barbieritul, machiajul si altele specifice camerei de baie.

In cazul bucatariei, blatul de lucru reprezinta zona care are nevoie de lumina foarte clara, lipsita de umbre, intrucat taierea si prepararea alimentelor sa se faca in deplina siguranta. O recomandare ar fi chiar montarea unei benzi cu LED-uri deasupra blatului, tocmai pentru ca lumina sa acopere punctual suprafata de lucru. In cazul in care bucataria ta dispune si de o zona de dining, aceasta ar putea fi luminata folosind un pendul sau o lustra cu lumina mai calda, astfel incat sa asigure si o atmosfera de relaxare in timpul cinei.

Zonele de tranzit, precum holurile care nu sunt iluminate natural sau casa scarii, au nevoie atat de corpuri de iluminat montate pe plafon, cat si de aplice care sa ofere vizibilitate buna asupra treptelor sau pardoselii, oferind siguranta in exploatare. In plus, aceste zone de circulatie sunt folosite intens si atunci cand cari sau muti diverse piese de mobilier dintr-o camera in alta, asadar montarea unor corpuri de iluminat suspendate ar putea creste riscul accidentelor casnice.

In cazul dormitorului, o buna recomandare ar fi sa alegi si corpuri de iluminat precum veiozele de noptiera sau aplicele de deasupra patului (eventual cu intrerupator cap scara), astfel incat sa nu trebuiasca sa alegi intre bezna totala si lumina puternica a plafonierei/lustrei, in special atunci cand te pregatesti de culcare.

Aspect

Daca latura functionala este deja planificata, a venit momentul sa iei in calcul si aspectul corpurilor de iluminat potrivite pentru casa ta. Trebuie sa ai in vedere, totusi, faptul ca latura estetica nu cuprinde numai forma sau finisajul produsului, ci si culoarea luminii, unghiul pe care aceasta il acopera sau chiar forma becului. Daca pui in balanta toate aceste detalii, vei putea “construi” atmosfera din fiecare camera exact asa cum doresti, gasind corpurile de iluminat potrivite pentru living, bucatarie, dormitor sau baie.

In cazul in care ai ales deja o tema de design interior pentru intreaga locuinta, va trebui sa tii cont de aceasta si in momentul in care alegi lustrele, plafonierele, aplicele, lampadarele si celelalte corpuri de iluminat pe care doresti sa le montezi. Cu toate acestea, directia pe care designerii contemporani o impun in amenajarea de interior este una curajoasa, motiv pentru care ai putea incerca sa imbini mai multe stiluri sau, cel putin, sa nu alegi toate corpurile de iluminat din aceeasi gama.

Oricare ar fi optiunile si gusturile tale, pe eOrion.ro vei gasi sute de modele din fiecare categorie, astfel incat vei avea la dispozitie o paleta deosebit de diversificata de corpuri de iluminat cu stil clasic, modern, vintage, fusion, organic, industrial sau minimalist. Jucandu-te cu diferitele nuante, forme si texturi, orice incapere va pastra un aer de „prospetime” de care nu te vei plictisi prea repede.

Corpuri de iluminat eOrion – Moby – Nero

Lasa un comentariu

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here