Construcții Erbașu, firmă ce are în derulare un contract cu fonduri UE la Compania de Apă Bacău, percheziționată într-un dosar de evaziune fiscală


Firma de construcții din capitală a semnat, în iunie 2014, contractul de executare a lucrărilor privind extinderea infrastructurii de canalizare în Bacău și Tg. Ocna. Cifrat la aproximativ 15 milioane euro, contractul a fost scos la licitație de Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). Polițiștii au efectuat duminică 146 de percheziții în locații diverse, între acestea numărându-se și sediile firmelor Construcții Erbașu, Strabag, UTI, Zeus sau Romsys. Verificările oamenilor legii vizează infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul estimat în dosar ridicându-se la 30 de milioane euro. 

Societatea de construcții Erbașu SA, ce are în derulare un substanțial contract de lucrări adjudecat de la CRAB, a fost „călcată” de oamenii legii care au efectuat duminică 146 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit Poliției Române, perchezițiile au loc în București și alte 11 județe, practic un sfert de țară. Județele vizate sunt: Arad, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea. Potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24, anchetatorii au suspiciuni că în jurul mai multor societăți din domeniul construcțiilor și IT s-au constituit lanțuri evazioniste numărând peste 200 de firme fantomă.

În perioada 2011-2014, reprezentanții firmelor fantomă ar fi creat mai multe circuite financiar fictive, cu scopul de a eluda plata taxelor și impozitelor către bugetul statului. Conform portalului Hotnews.ro, între locațiile percheziționate se numără și locuința lui Cristian Romeo Erbașu, patronul companiei de construcții omonime. „Prin intermediul societăților implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauza, iar banii astfel obținuți ar fi fost reintroduși în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive”, scrie site-ul de știri amintit.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiștilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală și se cifrează la aproximativ 30 de milioane de euro. La percheziții au participat peste 300 de polițiști de la unitățile centrale și teritoriale ale Poliției Române și luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale. Polițiștii vor pune în executare 90 de mandate de aducere, anchetatorii urmând să stabilească, după audieri, dacă vor lua măsuri preventive în cazul suspecților.
În iunie 2014, compania Construcții Erbașu semna cu CRAB un contract de peste 60 de milioane lei (exclusiv TVA) având ca obiect extinderea infrastructurii de canalizare în orașele Bacău și Tg. Ocna. Contractul vizează – între altele – construirea a 42 de kilometri de rețea de canalizare pentru municipiul Bacău, și alți 27 de kilometri de canalizare pentru orașul Tg. Ocna.

 

 

Comenteaza prin Facebook
Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti Bacau.NET si pe Google News

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.