Consiliul Judetean Bacau gazduieste un eveniment de promovare a culturii concurentei in Regiunea Nord-Est


Consiliul Județean, în calitate de partener, găzduiește – în aceste zile – mai multe acțiuni în vederea promovării culturii concurenței în Regiunea Nord – Est. Miercuri, 8 iunie, o delegatie a Consiliului Concurentei a ajuns la CJ Bacau pentru a ajuta publicul larg și autoritățile publice să înțeleagă rolul acestei instituții în menținerea economiei de piață, modalitățile prin care acționează dar mai ales, demersurile care se fac pentru protejarea consumatorilor. La eveniment au participat Dan Pascu, vicepresedinte Consiliul Concurentei, Valentin Ivancea, presedinte CJ Bacau, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel precum si alti directori si consilieri de la consiliu.

Agenda sesiunilor de informare a fost structurată pe două componente în cadrul cărora s-au abordat subiecte specifice:

Autorități locale și instituții deconcentrate: Protejarea unui mediu concurențial în achizițiile publice & prezentarea limitelor de competență ale Consiliului Concurenței și importanța contribuției ajutorului de stat la dezvoltarea județului

Mediul de afaceri: Cazuistica recentă a Consiliului Concurenței și prezentarea aspectelor de natură anticoncurențială privind asociațiile de întreprinderi. Este esențială informarea agenților economici pentru a cunoaște modalitățile prin care pot fi protejați de legislație în cazul unor practici anticoncurențiale, dar mai ales riscurile la care se expun prin încălcarea regulilor.

În județul Bacău, atât compania Aerostar- care a găzduit o întâlnire de lucru a delegației- cât și alți antreprenori sunt interesați de reglementarea și funcționarea unui mediu concurențial just. Ne onorează să fim parteneri și gazde în derularea acestor manifestări care duc la consolidarea cooperării instituționale dintre Consiliul Concurenței, autoritățile locale și mediul de afaceri.” a precizat Valentin Ivancea – presedinte CJ Bacau

Prezent la eveniment, prefectul judetului Bacau, Lucian Bogdanel, a discutat despre situatia preturilor galopante, despre scheme de ajutor de stat dar si despre „cultivarea” unui mediu concurential real in domeniul achizitiilor publice. Prefectul a criticat in termeni dur situatia de la Thermoenergy – acolo unde, din cauza ca Primaria Bacau nu a actionat pentru majorarea capitalului social – s-a pierdut un bonus de cogenerare de 8-10 milioane de euro :

La întrevederea de astăzi am abordat mai multe teme cu experții instituției, între acestea numărându-se situația prețurilor fluctuante/galopante din domeniul energiei, modalitățile în care unitățile administrativ-teritoriale pot aplica mai uşor pentru scheme de ajutor de stat, respectiv cultivarea unui mediu concurențial – real & nepărtinitor – în domeniul achizițiilor publice. Reprezentanții Consiliului au arătat că în 2021 au derulat 16 investigații vizând cartelizarea din domenii sensibile în context pandemic (ex. dom. farmaceutic), pozițiile dominante ale unor companii concretizate în practicarea de prețuri inechitabile sau distorsionarea piețelor de profil, precum şi comportamentele ilicite & abuzive ale unor agenți economici, în special din domeniul producerii şi comercializării de combustibili.

Am semnalat cazul revoltător al operatorului de termoficare din Municipiul Bacău, Thermoenergy, companie care – din cauza situației financiare critice, pe fondul neimplicării acționarului unic UAT Mun. Bacău, care a refuzat de mai multe ori să dea curs majorării capitalului social – a pierdut bonusul de cogenerare de 8-10 milioane euro oferit de statul român, fiind retrogradată la statutul de „societate în dificultate”, neeligibilă pentru schema de finanțare menționată. Practic, deoarece „gaura” substanțială din finanțele Thermoenergy trebuie cumva acoperită, băcăuanii vor plăti din propriile buzunare dezinteresul flagrant manifestat față de acest subiect de administrația Viziteu, oricât de multă bunăvoință & diligență ar dovedi instituțiile de resort ale statului. Ele nu se pot substitui Primăriei şi nu pot înlocui conducerea neimplicată, nepricepută şi fără chef de muncă pe care o vedem instalată în clădirea de pe Calea Mărăşeşti nr. 6.” a declarat prefectul Bogdanel


Fiti la curent cu ultimele stiri din judetul Bacau. Urmariti-ne si pe Google News
Articolul precedentCine sunt bacauanii care au murit in tragicul accident din Cehia
Articolul urmatorPolitistii locali bacauani au amendat un sofer care a parcat pe „spatiul verde” si au publicat fotografia : „Unde vedeți pic de verde”

Lasa un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.