Consilierul judetean Mihai Ichim (PNL) detoneaza bomba: „Spitalul Judetean are arierate de 28 milioane lei”. Vezi in text ce spune seful CJ Bacau

0

Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau inregistra, la 31 decembrie 2012, arierate in cuantum de peste 28 milioane lei. Anuntul a fost facut la ultima sedinta a Consiliului Judetean (CJ), de medicul Mihai Ichim, ales din partea PNL. Acesta a atras atentia ca daca oficialii CJ nu fac nimic la urmatoarea rectificare bugetara, unitatea medicala ar putea intra in colaps financiar. Ichim a pledat pentru degajarea unei actiuni de lobby politic pe langa Executiv, astfel incat guvernantii sa ridice de pe umerii SJU Bacau povara arieratelor. In replica, presedintele CJ – Dragos Benea – i-a atras atentia consilierului liberal ca Ministerul Sanatatii este in portofoliul PNL, fiind condus de un vechi membru al partidului, Eugen Nicolaescu. 

Benea, Floroiu, cons jud BcMihai Ichim a declarat ca unitatea medicala bacauana e la mila furnizorilor, acestia fiind in situatia de a obtine in instanta executarea SJU. Consilierul PNL a facut un apel catre alesii PSD, afirmand ca este necesara o actiune de lobby astfel incat la urmatoarea rectificare bugetara operata de Guvern sa fie atrasi bani pentru stingerea datoriilor istorice contabilizate de spital. „Furnizorii sigur castiga in instanta din cauza existentei contractelor. Putem intra in insolventa? Se gandeste cineva ca un spital judetean poate fi inchis? Trebuie sa incercam sa acoperim aceste creante absolut stringente”, a declarat alesul liberal. El a mai spus ca cifra arieratelor a fost facuta publica de directorul economic al SJU, in sedinta Consiliului de Administratie de la inceputul saptamanii. „Din raportul prezentat, rezulta ca la 31.12.2012 spitalul avea 28 milioane lei datorie la furnizori”, a atras atentia consilierul judetean.

In replica, presedintele CJ Bacau a declarat ca vara lui 2013 va fi una „fierbinte” pentru greu-incercatul spital bacauan, catalogand drept foarte importanta problema arieratelor. „Va amintesc, asa cum a facut-o si domnul prim-ministru Victor Ponta, ca portofoliul de la Sanatate este ocupat de un coleg vechi de-al dumneavoastra. Asteptam si noi ca domnul Eugen Nicolaescu sa faca mai multe proiecte si mai putina valva in presa”, a afirmat Benea. El a adaugat ca institutiile deconcentrate din sfera Sanatatii, cum sunt Directia de Sanatate Publica sau Casa de Asigurari de Sanatate, se afla – de asemenea – in portofoliul PNL, lasand de inteles ca se asteapta la o prestatie ceva mai consistenta din partea acestora.

Ichim a atras atentia si asupra problemei bolnavilor de cancer, afirmand ca acestia mor pe capete pana cand se va rezolva situatia sectiei cobaltoterapie, inchisa de aproape doi ani din cauza uzurii acceleratorului de particule. Consilierul liberal a dezvaluit ca la licitatia organizata de SJU Bacau, avand ca obiect concesionarea serviciilor medicale ale sectiei in schimbul realizarii unor investitii capitale, s-a prezentat un agent economic care a fost respins. „Am aflat ca la ultima licitatie s-a prezentat o firma din Turcia, dar a fost respinsa pentru ca n-ar avea experienta.  Obiectivul nostru, va reamintesc, era sa cumparam un accelerator de particule nou. SJU Bacau are nevoie de o scula foarte performanta. Acel ofertant ne-ar fi adus aparatul de care aveam nevoie”, a aratat Ichim.

Seful CJ Bacau a afirmat ca se bizuie pe experienta serviciului achizitii publice si ca societatea care s-a prezentat la licitatie ar fi avut mai multe carente in documentatia de ofertare, astfel incat oferta i-a fost respinsa. Benea a promis ca la proxima sedinta a CJ va prezenta un raport privitor la situatia sectiei cobaltoterapie, precum si la derularea procedurii de achizitii publice vizand concesionarea serviciilor medicale.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.