IML Iasi: Peste jumatate din testarile anti-drog ale soferilor au fost fals-pozitive. Care este explicatia?

0

La IML Iasi, din 686 de teste, doar 48% au fost pozitive

Ca urmare a mai multor discutii din spatiul public, referitor la testerele anti-drog pe care le utilizeaza Politia Romana, CSML – reprezentantii Institutului de Medicina Legala au transmis un comunicat de presa prin care au facut mai multe precizari.

Astfel, la IML Iasi, in 2023, au fost efectuate analize pentru 686 soferi. Dintre acestia, doar 48% au fost depistati pozitivi la substante interzise. Cu alte cuvinte, restul de 52% au fost declarati fals-pozitiv la droguri, desi nu au consumat substante interzise.

Va reamintim ca analizele soferilor bacauani sunt trimise la IML Iasi pentru rezultat, iar in functie de rezultat se deschide sau nu dosar penal. In perioada 1 ianuarie 2022 – 1 martie 2023, 35 de soferi din Bacau au fost depistati pozitiv la droguri. Dintre acestia, doar 13 au fost confirmati pozitiv la analize.

Ce spune IML? De ce atatea erori ?

IML precizeaza ca aceste testari sunt necesare pentru ca politistii sa poata avea un punct de plecare in legatura cu un posibil sofer care a consumat substante interzise. Mai departe, rezultatul unui test poate fi influentat de mai multi factori: cum a fost facut testul, cum a fost transportat rezultatul , ce substante a consumat soferul si multe altele:

Testarea șoferilor în trafic trebuie să îndeplinească o serie de deziderate, precum să ofere rezultate rapide, imediat disponibile, prin metode ușor de utilizat de personal nespecializat și cu rata decentă de siguranță a rezultatelor. Aceste deziderate pot fi obținute, însă, doar prin efectuarea unor teste de orientare sau prezumtive.

Erorile raportate în studiile din literatura internațională de specialitate sunt mai mari atunci când recoltarea în trafic se face în lipsa unui protocol înalt standardizat (precum cel din cazul unor studii de cercetare medicală). Timpul scurs de la consum poate afecta rezultatele testelor de droguri, fiind fie prea scurt, ceea ce nu permite excreția substanței în salivă, fie prea lung, depășind limita cut-off a testului. Modificările de pH în probele biologice pot influența excreția sau activitatea enzimatică. Stimularea mecanică a secreției salivare poate reduce excreția drogurilor, iar flora bacteriană poate altera concentrațiile de substanțe din salivă. Condițiile inadecvate de testare, utilizarea anumitor substanțe (antidepresive, antagoniști de receptori adrenergici) și prezența contaminanților în salivă pot influența rezultatele. Există și substanțe neinterzise care pot genera fals pozitive (ex: medicamente pentru diabet, antiinflamatoare, antivirale), iar analiza toxicologică pe probe de sânge poate confirma sau infirma aceste rezultate.” a transmis IML

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.