Conducerea Teatrului Bacovia a prezentat raportul financiar al festivalului Theaterstock. Doar cazările pentru artiști au costat aproape 100.000 euro

0

Într-o atmosferă relativ tensionată, conducerea Teatrului Bacovia a prezentat presei băcăuane lista deconturilor efectuate cu prilejul organizării festivalului Theaterstock, în intervalul 1-16 august 2015. Socotit un succes de presa de specialitate, care a plasat orașul Bacău pe harta culturală a țării, festivalul a ridicat mai multe semne de întrebare în privința cheltuirii fondurilor publice direcționate de Primăria Bacău către susținerea evenimentului cultural. Potrivit datelor prezentate de oficialii Teatrului, doar cazările pentru artiști au înghițit peste 419.000 lei, adică aproape 100.000 euro. Grosul viramentelor pentru plata onorariilor artistice s-a realizat prin intermediul unei asociații culturale, însă conducerea Teatrului Bacovia a refuzat să facă referire la dimensiunea acestora, prevalându-se de clauzele de confidențialitate ce grevează înțelegerile cu trupele de actori care au prestat pe scena Theaterstock. 

conferinta theaterstockDirectorul Teatrului Bacovia, Anca Sigartău, a declarat că instituția de cultură pe care o conduce a fost obligată să lucreze în parteneriat cu o asociație culturală (Asociația Muze Colorate) din cauza mai multor constrângeri de ordin legal. Sigartău a arătat că teatrul nu poate opera conturi în euro, iar opțiunea pentru parteneriatul cu asociația amintită a fost inspirată de modelul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. „Am demonstrat că putem face u festival lucrând în echipă cu profesioniști. Când am venit aici mi s-a spus că Bacăul e oraș industrial și nu vom reuși. Iată că în final am făcut acest festival. Consiliul Local trebuie să-și asume faptul că a blocat finanțarea cu două zile înainte de începerea festivalului. Am urmat exemplul Sibiului, care lucrează cu Fundația Democrație prin Cultură, condusă de Constantin Chiriac, care e și directorul festivalului”, a declarat directorul Teatrului Bacovia.

Dragoș Pandele, consilierul Ancăi Sigartău la conducerea Teatrului, a dezvăluit că la venirea în Bacău a propus municipalității înființarea unei asociații de utilitate publică, prin intermediul căreia să se deruleze susținerea financiară, cu bani publici, a evenimentelor culturale, însă aceasta nu a mai fost creată. „Asta ne-a determinat să apelăm la un ONG. Prestarea de servicii artistice nu presupune organizarea unor licitații, ci o negociere directă. Nu avem doi de Caramitru în România, ci unul singur. Am negociat cu trupele și vă pot spune că s-au regăsit sume mai mici cu 25-50 la sută față de tariful normal al pieței. Noi nu am venit să ne justificăm în fața presei. Suntem pregătiți cu documente să răspundem în fața Curții de Conturi, singura instituție abilitată să verifice modul în care am cheltuit banii”, a spus Pandele.

Din datele financiare prezentate de organizatorii Theaterstock a reieșit că doar pentru cazarea trupelor de teatru venite în Bacău au fost cheltuiți peste 419.000 lei. Mădălina Rotaru, președintele Asociației Muze Colorate, a declarat că Teatrul a „dirijat” către asociație suma de 809.000 lei, în timp ce cheltuielile angajate de asociație au depășit 1,22 milioane lei, diferența reprezentând-o sponsorizări obținute de „Muze Colorate” în vederea organizării Theaterstock. „Nu s-a comisionat nimic, deși legea ne permitea să cerem 5-10 la sută comision. Asociația nu a încasat niciun leu în plus, iar din așa-zisa «afacere» Theaterstock nu am rămas cu bani. De ce s-a mers cu o asociație? Pentru că legea permite acest lucru. Eu am bătut la ușa teatrului. M-am gândit că ar fi extraordinar să fac ce mi-am dorit dintotdeauna: să-mi urmez inima”, a declarat Rotaru. Oficialii Teatrului Bacovia au mai spus că raportul financiar al Theaterstock nu este definitivat și că el va fi prezentat în cadrul Consiliului Local Bacău la o ședință viitoare.

nuit_lumiere_bacau (6)Dedicat artelor spectacolului, dar și manifestărilor de tip urban-art, Theaterstock a propus în 23 de spații de manifestare artistică peste 300 de ore de spectacol în 138 de producții de teatru, dar și 16 concerte de rock, fado, flamenco și patru spectacole de teatru — dans. Festivalul a reunit aproximativ 1.000 de artiști reprezentând 94 de companii invitate din Franța, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Republica Moldova și Romania. Din țară au fost prezente cu producții reprezentative Teatrul Național București, Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Elisabeta, precum și 54 de trupe de teatru independent. Din străinătate au prezentat spectacole Compagnie Off, Les Commandos Percu, Deabru Beltzak, Concha Jareno, Compagnie Bilbobasso, Theater Tol, Amanitas Fire Theater, DivadloTeatr, V.O.S.A, Il Posto, Antagon Theater Aktion, Cie Karnavires, Grotest Maru, De factor, Long Vehicle Circus, Barcelona Gypsy Kletzmer Orchestra.


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.