Concert Simfonic la Filarmonica „Mihail Jora”. Gabriel Croitoru va canta la vioara Guarneri, care a apartinut lui George Enescu

0

Joi, 15 iunie, la Filarmonica Mihail Jora va avea loc un Concer Simfonic Extraordinar, unde violonistul Gabriel Croitoru va cânta la vioara Guarneri, care a aparținut  lui George Enescu.

 Vioara Guarneri, cunoscută și sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare datează din 1731 și poartă semnatura lui Giuseppe Antonio Guarneri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumpărată de George Enescu, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarneri în loc de unul Stradivari. 

De la moartea lui George Enescu, nici un alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarneri, aceasta fiind păstrată în condiții de siguranță, la București, pâna în anul 2008 când magnificul instrument, „Catedrala”, a revenit în circuitul concertistic, fiind dată în folosință violonistului Gabriel Croitoru. Evenimentul a avut loc în urma unui concurs al Ministerului Culturii și Cultelor, organizat împreună cu Muzeul Național „George Enescu”. Organizatorii au înteles importanța valorificării viorii Guarneri, lasând-o să-și continue destinul nobil pentru care a fost proiectată. 

Joi, 15 iunie, de la 18:30, în Concertul Simfonic Extraordinar de la Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Gabriel Croitoru va cânta la celebrul instrument alături de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău. Dirijorul concertului va fi Alain Pâris. 

În programul serii puteți asculta lucrări celebre, îndrăgite de publicul larg:

Édouard Lalo – Uvertura Le Roi d’Ys
Édouard Lalo – Simfonia spaniolă
Maurice Ravel – Le Tombeau de CouperinMaurice Ravel – Bolero

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.