Compania Regională de Apă Bacău „fazează” lucrări de 15 milioane euro. Trei proiecte finanțate cu fonduri europene prin POS Mediu vor trece pe POIM

0

Lucrări de utilități în valoare de peste 60 milioane lei, aferente vastului program POS Mediu derulat de Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), urmează să fie finanțate prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM, 2014-2010). Trei contracte, cu întârzieri semnificative în implementare, fac obiectul schimbării de finanțare: extinderea rețelelor de canalizare în municipiul Bacău și Tg. Ocna (37 la sută stadiu implementare); reabilitare stație epurare Moinești Nord, construire stație epurare Moinești Sud, construire stație epurare Buhuși (63 la sută grad implementare), respectiv construirea stațiilor de epurare la Dărmănești și Tg. Ocna (47 la sută stadiu implementare). În două dintre contractele supuse fazării lucrează societatea bucureșteană Construcții Erbașu, percheziționată în februarie 2015 de procurori într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Gândit ca o plasă de siguranță pentru proiectele de infrastructură majoră (termoficare, utilități etc) în care beneficiarii nu reușesc să „tragă” în totalitate finațările europene, POIM se dovedește crucial pentru finalizarea în condiții optime a lucrărilor la modernizarea utilităților județului Bacău. 

Unul dintre cele mai importante contracte supuse procedurii de fazare vizează extinderea infrastructurii de canalizare în municipiul Bacău și Tg. Ocna. Potrivit datelor prezentate la ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) Bacău de Răzvan Găină, directorul general al CRAB, trecerea pe finanțarea prin intermediul POIM, după data de 30 iunie 2016, înseamnă peste 32 milioane lei, bani ce vor fi asigurați prin programul amintit. Cu un grad de implementare de doar 37 la sută, contractul are drept obiectiv construirea a 42 de kilometri de rețea de utilități în orașul Bacău, a 18 stații de pompare și 2289 de racorduri, la care se adaugă construirea a 27 kilometri de rețea în Tg. Ocna, 8 stații de pompare, respectiv 1427 de racorduri. Lucrările sunt executate de societatea Construcții Erbașu, contractul fiind atribuit de CRAB în iulie 2014.

Celelalte două contracte ce vor intra în procedura de fazare Reabilitarea Stației de Epurare a Apelor Uzate Moinești Nord, construcție Stație de Epurare a Apelor Uzate Moinești Sud și construcție Stație de Epurare a Apelor Uzate Buhuși, contract atribuit asocierii Strabag – Erbașu (total sumă de fazat – 17, 65 milioane lei), respectiv Construcție SEAU Dărmănești și construcție SEAU Tg. Ocna, contract de lucrări atribuit de CRAB asocierii de firme Sideridraulic System – DMC AG (Onești) (total de fazat – 12, 95 milioane lei). Procedura de fazare a lucrărilor prin intermediul POIM, ce urmează a fi derulată de CRAB, presupune prin urmare o sumă considerabilă, peste 60 milioane lei (15 milioane euro). Fazarea vine să „acopere” neimplementarea la termen a celor 3 contracte de lucrări.

Afișând un grad de absorbție de 75 la sută, pe proiectele cu finanțare europeană aflate-n derulare, operatorul regional de utilități CRAB se pregătește să depună aplicația pentru a doua etapă POS Mediu. Dragoș Benea, șeful CJ Bacău, a declarat că municipiul Onești nu va putea prinde „trenul fondurilor europene” nici în această a doua etapă și că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB) nu se dovedește un partener al CRAB în implementarea proiectului. „CRAB a venit bine din spate ca absorbție a fondurilor europene. Dacă proiectul este fazat înseamnă că nu se ratează fondurile europene, iar proiectele nu vor fi susținute din bugetul CRAB”, a declarat Benea.

Proiectul POS Mediu derulat de CRAB vizează modernizarea infrastructurii de utilități a județului Bacău, având o valoare cifrată la aproximativ 118 milioane euro. 91,15 la sută din finanțare provine din asistența financiară asigurată prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (85 la sută grant UE, 13 la sută bugetul statului, 2 la sută buget local), restul de 8,85 la sută fiind acoperit printr-o finanțare asigurată de CRAB. Urmare a licitațiilor organizate de operatorul de utilități, valoarea finală a contractelor ce urmează a fi implementate se ridică la 94 milioane euro.

În februarie 2015, procurorii au luat la puricat sediul companiei bucureștene Erbașu, laolaltă cu sediile mai multor societăți importante, abonate la contracte publice (UTI, Strabag, Romsys). Polițiștii au efectuat percheziții într-un megadosar de evaziune fiscală și spălare de bani (citește mai multe AICI).


Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.