Comitet de urgenta pentru boala limbii albastre. Noi cazuri in Buzau si Vrancea.

0

Ce înseamnă Boala limbii albastre

Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Noi cazuri de vite bolnave în judeţul Buzău.

Cristian Duicu, director general al ANSVA a declarat la REALITATEA TV că autorităţile au luat toate măsurile pentru a stopa şi a ţine sub control situaţia.

Boala nu se transmite la om

„Autoritatea va acorda despagubiri in focarele de boala. În celelalte exploatatii unde nu exista cazuri de imbolnaviri e de preferat ca proprietarii sa isi faca singuri dezinsectiile. Avem niste suspiciuni in judetul Vrancea si niste suspiciuni in Prahova dar va vom informa in momentul in care se vor confirma sau infirma. Mortalitatea pana acum e zero. Animalele trec prin boala si se vindeca. Nu e niciun pericol pentru om, boala nu se transmite la om, din cate suntem informati nu evolueaza

Vrancea este al doilea judeţ în care se confirmă, prin analize de laborator, prezenţa bolii. Medicii au intrat în alertă încă din momentul în care în Buzău, judeţ vecin, s-a confirmat diagnosticul în cazul mai multor animale din gospodăriile oamenilor. Probe au fost prelevate şi din Vrancea şi au fost duse la un laborator naţional unde s-a confirmat prezenţa virusuluui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.