Comisia Juncker. România a primit postul de comisar european pentru Politici Regionale. Corina Crețu, buget de 350 miliarde euro

0

Germania și Belgia – cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeană. România a primit Politica Regională. Programarea financiară pentru perioada 2014-2020 se ridică la 351.8 miliarde euro (perioadă mai lungă decât mandatul actualei Comisii, însă portofoliul rămâne unul cheie).

organigramme_985_enGermania si Belgia vor castiga doua dintre cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeana, primind Comertul, respectiv, portofoliul Competitiei, in timp ce Romaniei i-ar reveni Politica Regionala, potrivit unei versiuni privind distribuirea portofoliilor obtinute de Reuters.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va lansa miercuri la ora 11:00, lista comisarilor si portofoliile acestora pentru urmatorii cinci ani, iar Parlamentul European trebuie sa aprobe organigrama, mai noteaza Reuters.

Reamintim ca fondurile destinate politicii regionale si de coeziune in perioada 2014-2020 se ridica la €351.8 miliarde.

Principalele declarații făcute de Jean Claude Juncker:

M-am intalnit cu fiecare din candidati, interviurile au durat in unele cazuri

Am solicitat liderilor politici sa propuna politicieni high-profile; viitorii Comisari trebuie sa fie politicieni, sa aiba idei si programe politice

– 19 sau 20 fost ministri, unii fosti Comisari si 8 fosti membri ai Parlamentului European

– 11 dintre Comisari au un background solid economic ; altii au experienta de politici externe care este foarte importantra

– aceasta Comisie are expertiza pentru

– 9 femei este un rezultat bun dat fiind ca ; am petrecut aproape o luna la telefon incercand sa cresc acest numar.

– Astazi incepem cu noua persoane, nu este un avans real dar macar nu este un pas in urma.

– Trei dintre posturile de vicepresedinti merg la femei extrem de capabile.

– Portofolii cheie vor merge la femei – Politica Regionala (*mentionat intre acestea, n.r.)

– Am decis sa fac niste schimbari /

– Am intalnit-o pe Federica Mogherini, este o femeie ultra-competenta; ea va delega comisarului pentru politica externe o serie de atributii

– Am decis sa am un prim-vicepresedinte in persoana lui Frans Timmermans, va fi mana mea dreapta.

– Va fi un alt vicepresedinte Kristalina Georgieva pe care o cunoasteti, care a atras admiratia Guvernelor si a parlamentarilor ; se va ocupa de buget si resurse umane. Va lucra cu toti comisarii; va fi responsabila cu bugetul anual si multianual.

Andrus Ansip, fost prim ministru al Estoniei se va ocupa de Agenda Digitala.

Alenka Bratusek:  Uniune Energetica

Drombovskis: Afaceri sociale si Euro

Jyrki Katainen:  Crestere, dezvoltare, investitii si competitivitate

Spre exemplu, Drombovskis va colabora cu dl Moscovici (Afaceri economice si monetare); cu comisarul responsabil de afaceri sociale – pe care va lucra Marianne Thyssen ; Guvernul Belgiei in sfarsit a propus-o; de asemenea cu responsabilii pentru Politica Regionala si pentru Justitie si Consumatori

INFORMATII DE BACKGROUND:

Juncker a comunicat vineri lista membrilor viitorului Executiv european, care va numara noua femei, la fel ca actuala Comisie. Din cei 28 de comisari, 15 apartin dreptei si centrului-dreapta, cinci sunt din partea liberalilor si opt din partea socialistilor, potrivit Mediafax.

La Bruxelles circula numeroase zvonuri privind atribuirea principalelor portofolii, in special economice.

Echipa Juncker va fi puternica. Dar diferita de ceea ce asteapta unii. Portofoliile sunt atribuite unor persoane, nu unor tari„, a subliniat luni intr-un mesaj pe Twitter seful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr. Intr-un mesaj postat pe Twitter, el a afirmat ca vor fi „surprize”.

Marti, mai multe publicatii afirmau ca cele patru posturi de vicepresedinti, care se vor ocupa de marile dosare, vor fi atribuite unor fosti premieri, respectiv estonul Andrus Ansip, letonul Valdis Dombrovskis, slovena Alenka Bratusek si finlandezul Jyrki Katainen.

Francezul Pierre Moscovici, fost ministru al Finantelor, ar urma sa devina comisar pentru Afaceri Economice, unul dintre posturile importante ale Comisiei.

Comentarii
Fiti la curent cu ultimele stiri din Bacau. Urmariti Bacau.net si pe Google News

Lasa un comentariu mai jos:

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.