Comisia Europeana ar putea refuza finantarea Centurii Bacaului. Copaci, pasari si reptile ar fi puse in pericol de constructie

Pestii, reptilele si plopii pot anula finantarea Centurii Bacaului

Aboneaza-te la stirile din Bacau :

Intr-o scrisoare prezentata de G4media, Comisia Europeana transmite Ministerului Fondurilor Europene ca Centura Bacaului ar putea ramane fara finantare. Comisia cere masuri  de conservare pentru cele trei situri Natura 2000 de pe traseul centurii (Siretul Mijlociu, Lacurile de Acumulare Buhuși-Bacău Berești și Piatra Șoimului-Scorțeni-Gârleni).

Una dintre cererile comisiei este „mentinerea statusului de conservare favorabila a speciilor de pasari de interes pt comunitate si a habitatelor caracteristice ca obiectiv general.”

Mai mult decat atat, europenii se arata ingrijorati ca proiectul ar putea afecta padurile de plop alb si salcie alba din regiune si cere Romaniei dovezi ca nu va exista un asemenea impact.

Comisia cere autoritatilor din Romania sa ofere informatii in plus despre cum a fost organizat si gestionat procesul de preluare a lucrarilor predate pentru a se asigura ca doar cheltuielile regulamentare si legale sunt certificate catre Comisie.

CNAIR a spus ca nu este nici o problema, desi scrisoarea Comisiei dateaza din 30 ianuarie 2020

Contactati miercuri, dimineata, de Bacau.net , oficialii CNAIR au spus ca nu este nici o problema cu plopii de pe Centura Bacaului, cu toate ca aceasta scrisoare a Comisiei Europene este din 30 ianuarie.

„Zona de pe Obiectul 2, pe care se află plopii la care faceți referire, face parte din coridorul suplimentar de expropriere. CNAIR S.A a demarat proiectul de obținere a HG de expropriere suplimentară și, în prezent, propunerea de HG se află pe circuitul de avizare.

In cel mai scurt timp, se va emite HG-ul de expropriere suplimentară și , totodată, Decizia de expropriere. Drept urmare, aspectul semnat de dumneavoastră nu reprezinta o problemă care ar putea bloca lucrările pe Obiectul 2 al Variantei de Ocolire Bacău.” a transmis CNAIR pentru Bacau.net

Dragos Benea : „Lăutarii din Guvernul PNL au îngropat (și) centura Bacăului”

Europarlamentarul Dragos Benea a avut o iesire dura miercuri, seara, pe reteaua de socializare Facebook, criticand aspru guvernarea PNL, pe care o face vinovata de problemele aparute la Centura :

„Lautarii din Guvernul PNL au ingropat (si) centura Bacaului! Nu de unii singuri, ci cu largul concurs al aliatilor de la PPE, care controleaza Comisia Europeana. Cateva specii de broaste ce vietuiesc in lacurile de acumulare cu care se intersecteaza centura, dar si niste plopi, sunt mai importante, la Bruxelles, decat oamenii si dezvoltarea regiunii noastre.

 „Reaua” guvernare a PSD a dus centura Bacaului la 50% grad de realizare a lucrarilor. Au venit cei de la PNL la guvernare si au inceput sa apara gandaci si broaste pe marile proiecte de infrastructura pornite de PSD si vitale pentru tara ‼” a spus Benea

Stadiul fizic la Centura Bacaului este de 45%. Centura Bacaului este cea mai mare investitie facuta in judet, dupa Revolutie. Aceasta va avea 16,27 km de autostradă și 14,54 km de drum național, șosea care va ocoli orașul prin vest (DN11), spre sud (DN2), apoi est (DN2F) și în final nord (DN2 și DN15).

Valoarea contractului este de 668,3 milioane lei, iar durata contractului cuprinde 6 luni perioada de proiectare, 30 luni perioada de execuție a lucrărilor și o perioadă de garanție de 84 de luni. Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat pe 8 martie 2019.

 

 

Lasa un comentariu

1 comentariu

  1. De ce se foloseste in text cuvantul autostrada? Constructia ce se va numi centura are o latime care daca, atentie: DACA va asigura doua benzi, una pe fiecare sens! Cel ce a scris acest articol si cu cei din spatele lui chiar cred ca cititorii nu au notiunea de drum! cred ca este un proiect gen centura Bucurestiului, cu cate o banda pe sens si la scurt timp dupa inaugurare, cred ca va avea destule probleme! ce spuneti? Si inca ceva: nu ne este rusine ca pentru o astfel de centura sa stagnam lucrarile, din cauza a trei broaste si trei plopi? Comisia Europeana se supara daca sadim plopii in alta parte si ducem sub ei si broastele? Ce este in curte la noi, este la noi, ia sa vedem, daca Putin in Rusia ar fi vrut sa faca o centura la un oras, avea probleme cu plopii si broastele?

Lasa un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here